Política 03/11/2022

"La comissió de garanties no hi pinta res": així van ser les pressions de Borràs per salvar Dalmases

La presidenta de Junts va collar Oranich perquè l'informe fos favorable a l'exvicepresident del partit

5 min
Laura Borràs i Jordi Turull, a la seu de Junts divendres.

BarcelonaLa presidenta de Junts, Laura Borràs, va ser vehement en la defensa de Francesc de Dalmases durant l'executiva del partit de la setmana passada que en va acordar la dimissió com a vicepresident de la formació. Encarant-se amb els seus companys, els va acusar de voler venjança i de col·laborar en el linxament de la seva mà dreta. Era el colofó d'unes setmanes en què Borràs havia fet mans i mànigues per salvar Dalmases. Segons ha pogut saber l'ARA de múltiples fonts, la presidenta suspesa del Parlament va pressionar fins al final l'advocada Magda Oranich i els membres de la comissió de garanties de Junts –les persones encarregades de vetllar pel codi ètic de la formació– amb un doble objectiu: que l'informe intern del partit es tanqués abans de la compareixença de Dalmases al Parlament i que, a més, fos exculpatori i tragués ferro als fets ocorreguts al FAQs de TV3. Unes pressions que, segons ha pogut acreditar aquest diari, van arribar a través de missatges, trucades, àudios i fins i tot entrevistes individualitzades a membres de la comissió de garanties. L'entorn de Borràs, però, nega que fossin pressions i assegura que van ser intents de la presidenta que l'encàrrec que ella mateixa havia fet es complís dins el termini i en la forma escaient.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les pressions, doncs, comencen a mitjans de setembre, quan Borràs comença a sospitar que l'encàrrec que ha fet a Oranich està sortint del guió que ella havia dissenyat. Que n'està perdent el control. "No entenc a què juguem", arriba a verbalitzar Borràs en un dels múltiples missatges que envia per exigir que l'informe arribi abans de la compareixença de Dalmases al Parlament. El document –subratlla amb vehemència– no ha de ser un "expedient disciplinari" ni una "instrucció d'ofici" sinó una resposta a una "petició d'empara": "Necessitem un escut al qual el Francesc es pugui agafar", argumenta, i, apel·lant a la "disciplina" i al fet que ella és presidenta del partit, torna a reclamar que se li entregui immediatament l'informe perquè ella i el secretari general, Jordi Turull, decideixin què fer-ne. Aquest és un altre dels aspectes pels quals Borràs pressiona insistentment: que es limiti al màxim el nombre de persones que intervenen en el procés: "Aquí la comissió de garanties no hi pinta res", etziba en un moment de les converses.

Laura Borràs, Jordi Turull i Jordi Puignero durant una reunió de l'executiva de Junts a la seu del partit, a Barcelona.

La presidenta de Junts també volia que l’informe es basés sobretot en el testimoni de les persones que eren a l’habitació de TV3 el dia de l’esbroncada. És a dir ella mateixa, el seu cap de gabinet, el seu cap de premsa, Dalmases i la subdirectora del FAQs, rebaixant així el pes del testimoni dels altres treballadors de TV3 que van sentir rebombori a dins la sala.

¿Què diu sobre aquesta actitud l'entorn de la presidenta del Parlament suspesa? Argumenta que Borràs es va limitar a reclamar dins el termini i en la forma escaient l'encàrrec que havia fet a l'advocada. Un encàrrec que, segons la presidenta del partit, no consistia en l'informe que ha acabat fent Magda Oranich sinó en elaborar un document que recollís els "fets" i que servís a la seva mà dreta per defensar-se. Per a Borràs, l'advocada no es va cenyir al que li va demanar sinó que va anar més lluny. "En cap cas es tractava d'un expedient disciplinari", insisteixen fonts properes a la presidenta del partit, malgrat que els reglaments interns de Junts només contemplen aquest procediment en aquests casos.

Oranich tira endavant el seu propi informe

L'advocada Magda Oranich va assegurar la setmana passada a El matí de Catalunya Ràdio que ja no agafava el telèfon a Laura Borràs perquè no volia rebre "crits". I és que la lletrada va ignorar les pressions i va acabar arribant a unes conclusions que no van agradar ni a Borràs ni al diputat: que Dalmases havia tingut un "comportament incorrecte" i que la periodista del FAQs es va sentir "intimidada" per l'esbroncada d'aquell dissabte a la nit.

Oranich tampoc va lliurar l'informe a Borràs quan l'hi va reclamar abans de la compareixença de Dalmases al Parlament. Ho va fer a mitjan octubre –una setmana després de la consulta sobre la sortida del Govern de Junts– i després d'haver parlat amb una "vintena" de treballadors que també eren a TV3 aquell dia. És a dir, no es va limitar a parlar amb les cinc persones que eren a dins l’habitació com li havia suggerit Borràs. Paral·lelament, Oranich també va compartir l'informe amb la comissió de garanties del partit al considerar que és aquest òrgan a qui pertocava –d'acord amb els estatuts de la formació– prendre qualsevol decisió sobre el cas, malgrat el desacord de Borràs.

L’advocada Magda Oranich, membre de la comissió de garanties de Junts.

Reunions amb els membres de la comissió

Una de les discussions més importants ha estat determinar qui havia de tenir accés a l'informe de Dalmases dins de Junts, segons constaten diverses fonts a l'ARA. Els estatuts del partit preveuen que la comissió de garanties –formada per sis persones, entre les quals la mateixa Oranich– sigui l'encarregada de vetllar perquè tots els afiliats compleixin el codi ètic, però Borràs volia mantenir aquest organisme al marge de l'assumpte.

Segons Borràs, en el cas concret de Dalmases no es tractava de cap expedient ni de cap denúncia pel comportament de diputat sinó d’una "petició d'empara" que feia el parlamentari a ella i al secretari general, Jordi Turull, per poder-se defensar. Així, el seu enervament es va agreujar quan Nació Digital va publicar l'informe sobre el FAQs. Borràs va decidir convocar els membres d'aquest òrgan el dimarts 25 d'octubre –el mateix dia que es reunia l'executiva del partit a la seu– per intentar esbrinar si algú d'ells havia compartit el document sobre la seva mà dreta.

La presidenta de Junts va voler entrevistar un a un els membres de la comissió de garanties perquè li confessessin si havien filtrat l'informe, malgrat que hi va haver integrants que no es van presentar a l'entrevista i d'altres que es van negar a sotmetre-s'hi. Aquest ens és el que s'encarrega de la "democràcia" i la "transparència" dins de Junts, de manera que la convocatòria feta per Borràs va incomodar alguns dels seus membres. Per contra, des de l'entorn de la presidenta del partit defensen la necessitat de fer aquestes entrevistes perquè troben "molt greu" que l'informe de Dalmases acabés publicat als mitjans de comunicació.

Aquest dijous la comissió de l'Estatut del Diputat del Parlament inicia el procediment per verificar si Dalmases va incomplir o no el codi de conducta dels parlamentaris –si és així, la mesa proposarà una sanció– i, en paral·lel, aquest divendres s'acaba el termini perquè es presentin resolucions al consell nacional de Junts del 19 de novembre. Una de les que havia preparat el sector pragmàtic reclamava que Dalmases també deixés l'escó i s'investiguessin les pressions a l'hora de fer l'informe –entre les quals les de Borràs–, però hi ha moviments d'última hora perquè es retiri i el tema quedi tancat.

stats