Judicialització
Política 24/11/2021

La CUP insta el Govern a activar "els mitjans necessaris" perquè Adrián Sas no entri a la presó

'Els nou de Lledoners' exigeixen a la Generalitat la retirada de totes les acusacions particulars contra manifestants

3 min
Els activistes Tamara Carrasco, Marcel Vivet i Adrián Sas, en un acte de campanya de la CUP

BarcelonaDesprés que la Generalitat mantingués una acusació de cinc anys i mig de presó contra Adrián Sas durant el judici, per a la CUP ara és "de mínims" que el Govern impedeixi l'entrada a la presó de l'activista. Aquesta ha sigut la reacció dels cupaires a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de desestimar el recurs de Sas a la seva condemna de tres anys i mig de presó, tal com ha avançat aquest diari. Ara la defensa pensa portar el cas al Tribunal Suprem per intentar esquivar l'empresonament de l'activista. Tot i que encara queda explorar aquest estadi, la CUP ja ha exigit al Govern que activi "els mitjans necessaris" perquè Sas "no posi ni un peu a la presó". I, de fet, el diputat anticapitalista Xavi Pellicer ha apuntat que hi ha diverses vies "legals i estipulades" per fer-ho. Quines? Sense entrar en gaires detalls, Pellicer ha recordat que l'executiu té la competència de presons i de les ordres judicials d'arrest. Alhora, si el paper de la Generalitat no impedeix l'empresonament de Sas, el cupaire ha fet una crida a "mobilitzar-se fins que s’aconsegueixi aturar". Fins ara el Govern no ha impedit cap empresonament lligat al procés independentista, ni de polítics ni de manifestants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"S'han de buscar les vies perquè la Generalitat deixi d'exercir de corretja de repressió", ha afirmat Pellicer en aquest sentit. I aquest dimecres precisament hi ha hagut una reunió per parlar d'aquestes vies. Ha sigut al Parlament entre diputats de Junts, ERC i la CUP i també hi ha participat una delegació d'els nou de Lledoners, que la setmana passada van ser absolts pels jutjats de Manresa. La portaveu del grup de suport dels activistes, Anna Rosselló, ha constatat una "certa intenció" de les formacions del Govern per millorar el cos dels Mossos d'Esquadra i els atestats, però ha admès que estan lluny de les polítiques urgents que exigeixen tant els nou de Lledoners com la CUP. La primera i principal, la retirada de totes les acusacions particulars.

Però també n'hi ha d'altres. Rosselló i Pellicer, per exemple, han demanat el cessament de l'advocat de la Generalitat de la causa d'els nou de Lledoners i d'Adrián Sas, Lluís Conesa, a qui han acusat de tenir una actitud "agressiva" durant els plets. En el cas concret d'els nou de Lledoners, Rosselló també ha exigit fer fora del cos dels Mossos els agents que "van orquestrar el muntatge" i van participar en el plet. Un element en el qual també s'ha centrat Pellicer, que ha demanat una "depuració" dels Mossos i lletrats del Govern "que falsegen atestats". "Els Mossos tenen total impunitat per fer informes falsos i la Generalitat dona absoluta credibilitat a les mentides policials i a la Fiscalia", ha criticat la portaveu dels activistes en aquesta línia.

Una representació d'els nou de Lledoners' al Parlament.

Ni el fet de rebaixar les acusacions contra tres d'els nou de Lledoners durant el judici ni la promesa de retirar-se en bloc de totes les causes contra manifestants si no es pot acreditar l'autoria de les lesions han sigut decisions del Govern que hagin convençut la CUP i els activistes. I la reunió d'aquest dimecres tampoc ha ajudat a abaixar el to. Els nou de Lledoners i la CUP han tornat a acusar la Generalitat de ser "còmplice de la repressió" mentre Pau Morales, diputat d'ERC, i Francesc de Dalmases, de Junts, escoltaven atentament la roda de premsa després de la trobada.

stats