Judicialització

El TSJC desestima el recurs d'Adrián Sas per evitar l'ingrés a la presó

L'activista presentarà un últim recurs al Suprem

3 min
El jove de Vilafranca Adrián Sas, la setmana passada en roda de premsa al Parlament, on va rebre el suport de JxCat, ERC, els comuns i la CUP

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs que va presentar Adrián Sas per evitar el seu ingrés a la presó després de ser condemnat a tres anys i mig ara farà un any per atemptat contra l'autoritat i un delicte de lesions, un cop la Generalitat i la Fiscalia van mantenir les acusacions. Segons ha revelat la defensa del jove de Vilafranca del Penedès a l'ARA, el TSJC els va comunicar divendres passat que no admetia a tràmit el recurs que van interposar just després de dictar-se la sentència. Ara, la defensa pensa portar el cas al Tribunal Suprem per intentar sortejar l'empresonament de l'activista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El recurs es fonamentava en denunciar que no s'havia respectat la presumpció d'innocència de l'encausat, en "les contradiccions" presents a les declaracions de tres testimonis –tots Mossos d’Esquadra– que el van acusar d'agredir dos agents en el mateix moment i en el fet que els vídeos que va lliurar la policia catalana "no seguien la cadena de custòdia", o el que és el mateix, que estaven editats i, per tant, podien haver estat manipulats, segons l'advocat de l'activista. El TSJC també ha refusat retirar l'agreujant de l'agressió perquè considera que si el jutge va dir que s'havia utilitzat un bastó, com va defensar la Generalitat, no pot rebatre la seva decisió.

Els fets es remunten a l’1 d’octubre del 2018 quan els CDR van convocar una manifestació al Parc de la Ciutadella en la qual Sas hauria colpejat amb un bastó un Mosso d’Esquadra, quan aquest agent –segons el relat de la sentència– actuava per evitar que es desmuntés la línia de tanques que la Brimo havia instal·lat al voltant del Parlament. A banda d’aquest policia, Sas també n'hauria colpejat un altre al casc amb el mateix bastó, d’acord amb el que va establir la resolució.

La condemna de Sas va arribar després que JxCat i ERC es comprometessin públicament a retirar l'acusació particular de la Generalitat. El dia del judici, però, l'advocat del Govern no ho va fer i el cas va acabar vist per a sentència amb les mateixes peticions de pena de presó, també les de la Fiscalia. De fet, la defensa de Sas va tenir accés a un vídeo de l'inici del judici, que l'ARA va publicar, on es posa en relleu que els serveis jurídics de la Generalitat no van plantejar cap ajornament de la sessió en les qüestions prèvies.

En declaracions a l'ARA, Sas no amaga que ja s'esperava que el TSJC desestimés el recurs. "Tant jo com el grup de suport només acceptem una absolució, però tenim clar que això mai vindrà de la justícia. Fa molt temps que hem perdut la confiança, si és que mai l'hem tingut. Sabem que si finalment no acabo entrant a la presó serà gràcies a la pressió i a la solidaritat del poble català", remarca. Tampoc estalvia crítiques cap a la Generalitat. "El Govern és el culpable directe del meu possible empresonament perquè demanava presó per un delicte d'atemptat contra l'autoritat agreujat, la pena mínima del qual són tres anys", denuncia l'independentista. 

La defensa i Sas consideren que darrere de l'incompliment de la promesa del Govern hi ha pressions policials. Argumenten que un dels policies que acusa l'activista és Jordi Arasa, excap dels antiavalots de l'ARRO a Barcelona, que va ser condemnat a més de dos anys de presó per lesions en el desallotjament de la plaça Catalunya durant el 15-M en una sentència que encara no és ferma.

stats