Política 27/02/2014

El Congrés tanca de nou les portes al diàleg sobre la consulta

El PSOE fa pinya amb el PP i reitera el seu no a l'autodeterminació "en nom de la Constitució i en favor de la unitat d'Espanya" en el debat de les resolucions

Ferran Casas
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest dijous al Congrés / EFE

MadridEl debat de política general al Congrés ha acabat formalment aquest migdia amb el debat de resolucions. El procés català ha marcat els discursos dels portaveus. Finalment el PP ha tombat altre cop la demanda de diàleg per celebrar la consulta del 9-N que havien presentat CiU, ERC i IU-ICV i a la qual els socialistes s'han abstingut tot i deixar clara la seva negativa al dret a decidir. Tampoc ha prosperat la del del PSOE, que demanava diàleg per reformar la Constitució. El PP sí que ha aprovat la seva resolució reivindicant la vigència de la Constitució i avisant contra qui violenti les lleis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu adjunt del PP, José Antonio Bermúdez de Castro, ha carregat amb duresa contra el PSOE per l'herència rebuda i ha defensat les reformes del PP abans d'entrar de ple en el debat sobiranista, "que ha estat intens". Bermúdez ha recordat que la Constitució "no va néixer des de la imposició" i que "pertany als ciutadans i només a tots ells els correspon canviar-ho". Ha indicat que per plantejar la reforma no cal crear comissions o subcomissions, com vol el PSOE. Segons ell, les propostes socialistes només busquen donar sortida "a un problema de partit". Als sobiranistes els ha dit que "la secessió i la vulneració del dret ni és un dret ni és democràtic". "Podem parlar de finançament, però no de la unitat d'Espanya ni de la igualtat i la solidaritat entre espanyols, no comptin amb nosaltres", ha afirmat el diputat per Salamanca.

Soraya Rodríguez, portaveu del PSOE, ha explicat que només votarien la seva resolució, que defensa una reforma en clau federal de la Constitució i la creació en seu parlamentària d'un fòrum de diàleg. Sí al diàleg per canviar la Constitució i no a la consulta del 9-N. El PSOE no votarà la moció del PP contra la consulta i s'abstindrà a les dels grups catalans demanant diàleg per la consulta, però Rodríguez ha volgut ser clara: "Al repte sobiranista ja hem dit 'no', no hi haurà referèndum d'autodeterminació a Catalunya. En nom de la Constitució i en favor de la unitat d'Espanya proposem diàleg sobre el que es pot parlar", ha indicat, aquest cop amb el suport del PSC, que no s'ha plantejat trencar la disciplina de vot del grup socialista a la cambra baixa.

Rodríguez també ha afirmat que en el seu moment diran que no al traspàs de les competències per convocar referèndums a la Generalitat i ha avisat que "no estem disposats que ens portin una i altra vegada mocions i propostes de les quals ja saben la resposta i que només busquen acumular els nos com un greuge". La portaveu socialista també ha demanat la retirada de la reforma laboral i ha estat molt dura en la crítica a les pujades d'impostos, la pobresa i la desigualtat.

El diputat de CiU, Josep Sánchez Llibre, ha començat el seu discurs amb un "Catalunya vol votar". Segons ell, "el principal problema polític d'Espanya ja no és l'economia, és Catalunya". Per això ha instat el PP i el PSOE a reaccionar: "Votin pel diàleg i evitin que es podreixi per sempre el problema català i a partir de demà treballin de forma discreta", ha reclamat. El diputat nacionalista ha indicat que si els partidaris sempre es troben amb un "no" a Madrid, "potser sí que interpretarem tot això com una imposició".

La diputada d'IU-ICV, Laia Ortiz, ha presentat "propostes per sostenir un canvi de model" i ha constatat que, dos anys després de l'arribada del PP al govern, "la ciutadania està pitjor".

"No hi pot haver excuses contra el dret a decidir, volem fer-ho sense perjudici a cap persona", ha afirmat Ortiz en relació amb el procés català. Mirant els bancs del PP ha afirmat que "volem un procés constituent a Catalunya com el que, per cert, també demana el carrer a Espanya" .

Al seu torn, la diputada d'ERC Teresa Jordà ha fet referència al debat sobre el dret a decidir i, avançant-se al "no a tot" del PP, ha indicat que "només volem votar, consultar al poble és i ha de ser legal". "Nosaltres acceptarem la voluntat del poble. I vostès?", ha preguntat al PSOE i al PP la diputada gironina, que ha recordat, en referència també als socialistes, que "ningú es pot abstenir o oposar a la voluntat del poble de Catalunya per fer una consulta".

UPyD ha proposat mesures recentralitzadores i de lluita contra la corrupció, i el PNB ha explicat els acords als quals ha arribat en matèria d'infraestructures, ha reclamat seleccions nacionals esportives basques i ha reclamat la reducció d'efectius dels cossos i forces de seguretat de l'Estat a Euskadi i la transferència de les presons.

stats