Política 06/11/2019

JxCat pressiona ERC pel grup independentista a Madrid: "És un repte de país i no de partits"

Borràs acusa Sánchez de traspassar "línies vermelles" per voler "frenar l'independentisme"

Núria Orriols
3 min
JxCat pressiona ERC pel grup independentista a Madrid: "És un repte de país i no de partits"

BarcelonaDesprés de proposar durant el debat de TV3 formar un grup parlamentari únic a Madrid de l'independentisme i no obtenir-ne resposta, la cap de llista de JxCat, Laura Borràs, ha insistit en aquesta proposta dimecres i ha pressionat els republicans perquè s'hi pronunciïn. "És un repte de país i no de partits", ha exposat la candidata en una atenció als mitjans de comunicació a la Sagrera, a Barcelona, a més d'assegurar que la seva petició no té res a veure amb tenir "més temps d'intervenció". Ni tampoc que el 28 d'abril no assolissin grup propi a Madrid, per al qual dilluns en un míting a Lleida tant l'expresident Carles Puigdemont com l'excap de l'executiu Artur Mas van cridar a sumar suports. Per a Borràs, fer un grup independentista únic a Madrid, malgrat que tingués els seus matisos, permetria projectar-se "forts" al Congrés de Diputats i fer front comú per l'autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Qui podria dir que no a treballar per l'amnistia i l'autodeterminació?", s'ha preguntat dirigint-se als republicans i la CUP.

Borràs ha dit que la unitat és el que demana el carrer i s'ha de traslladar a Madrid, malgrat que tant JxCat com ERC mantenen ara per ara posicions diferents respecte a la investidura de Pedro Sánchez –els de Borràs afirmen que no facilitaran el govern i els republicans eviten pronunciar-s'hi–. JxCat, precisament, n'ha fet bandera durant la campanya electoral.

JxCat afirma que els socialistes "han sacrificat" la separació de poders

Borràs també ha carregat contra el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a qui ha acusat de "sacrificar" la separació de poders amb la promesa de fer tornar Puigdemont a Espanya a través de la Fiscalia i de "traspassar línies vermelles" per voler "frenar l'independentisme".

Les declaracions de Sánchez recordant que la Fiscalia depèn del govern ja han generat oposició entre l'Associació de Fiscals, que l'han acusat de "confondre" la ciutadania i de "no saber" les seves funcions. També la Unió Progressista de Fiscals: "El ministeri fiscal és autònom del govern".

La cap de llista de JxCat ha recordat que durant el judici de l'1-O, el govern dels socialistes va negar per activa i per passiva que pogués instar la Fiscalia a rebaixar la qualificació de rebel·lió. En aquest sentit, ha equiparat el PSOE amb el PP quan es va vantar d'"escapçar l'independentisme".

JxCat pressiona ERC pel grup independentista a Madrid: "És un repte de país i no de partits"

Laura Borràs ha fet aquestes declaracions juntament amb el conseller de Territori, Damià Calvet, a les obres de la Sagrera. El titular del departament ha carregat contra els "incompliments" del govern espanyol en matèria d'infraestructures i ha denunciat un "dèficit fiscal inassumible i inaguantable". També ha afegit que no compleix la disposició addicional tercera de l'Estatut, que es va introduir per compensar el finançament amb Catalunya. "Això castiga tots els catalans", ha afirmat Calvet, a més de reclamar que s'acabin les obres de la Sagrera i es completin les inversions de Rodalies. Fins ara, ha dit el conseller, només se n'ha complert el 14%: "Espanya és un hipoteca de present i de futur".

stats