ERC compta amb Vilagrà, Elena i Capella per a les llistes però deixa en l'aire la continuïtat de Torrent

Els republicans estan acabant d'elaborar una llista en què també poden figurar noms com Ruben Wagensberg

4 min
Roger Torrent, Laura Vilagrà i Pere Aragonès aquest dimecres al ple del Parlament

BarcelonaEsquerra està ultimant les llistes per al 12-M i també els equilibris entre Govern i partit. Els republicans incorporaran alguns consellers de l'executiu, com la vicepresidenta, Laura Vilagrà, que repetirà el tàndem amb el president Pere Aragonès i se situarà com a número dos, tal com ha anunciat el partit aquest dimecres. Segons diverses fonts consultades per l'ARA, a més, a la candidatura per a Barcelona també hi haurà la titular de Territori, Ester Capella, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Ara bé, Esquerra deixa en l'aire la incorporació d'altres membres de l'executiu com l'actual titular d'Empresa, Roger Torrent, que va anar de número tres a les eleccions del 2021, i el d'Acció Climàtica, David Mascort. Cap dels dos no tenen garantit ara mateix un lloc en la candidatura, però el debat és obert.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès ha parlat amb els consellers per valorar la seva continuïtat i el partit està tancant encara quins formaran part de les llistes. "Hem fet un bon tàndem", assegurava Vilagrà aquest cap de setmana en una entrevista a Catalunya Ràdio, quan se li preguntava per la possibilitat que repetís com a número dos de Pere Aragonès. A principis de gener, el president de la Generalitat va ascendir-la quan la va nomenar vicepresidenta del Govern i, de fet, ella és una de les persones del cercle de confiança d'Aragonès. Ester Capella, actual titular de Territori, és qui té entre mans la negociació del traspàs de Rodalies i qui el partit té previst situar en llocs de sortida. Igual que Joan Ignasi Elena, un dels consellers que manté una relació més estreta amb Oriol Junqueras.

En canvi, pengen d'un fil noms com el de Roger Torrent, que va ser el número tres en les eleccions del 2021 i és diputat des del 2012. El conseller d'Empresa havia adoptat un perfil baix al partit des de feia mesos i ja no hi tenia cap càrrec. El 2021, va renunciar a presentar batallar per ser el presidenciable d'ERC i va pactar integrar-se a la candidatura d'Aragonès. El mateix passa amb David Mascort, conseller d'Acció Climàtica. És qui ha estat i és la cara de la gestió de la sequera i també qui ha rebut les crítiques de les protestes de la pagesia. Queda també la incògnita de la titular d'Economia, Natàlia Mas, que ha tingut un paper rellevant en les últimes setmanes tant amb els pressupostos com a l'hora de presentar la proposta de "finançament singular". En tot cas, fonts oficials dels republicans asseguren que no formar part de la candidatura el 12-M no significa que, si Esquerra aconsegueix mantenir-se al Govern, no repeteixin de consellers.

El partit també està acabant de valorar si incorpora a les llistes consellers independents com el titular de Drets Socials, Carles Campuzano, o la de Justícia, Gemma Ubasart. L'exdiputat del PDECat és qui tindria més números, tot i que no està tancat. Les mateixes fonts republicanes asseguren que el fet que vagin més o menys consellers a les candidatures del 12-M no invalida la defensa de la gestió de l'executiu que el partit farà en campanya. Malgrat les crítiques de l'oposició, donar continuïtat a l'acció de govern en solitari i fer valdre la feina feta serà un dels eixos de campanya.

Wagensberg i Jové poden repetir

Des de principis de setmana, totes les federacions territorials i sectorials han presentat les seves propostes de candidats i ara és quan la direcció n'està ordenant els noms. La cúpula d'Esquerra té previst portar les llistes fetes perquè les ratifiqui el consell nacional el dimarts 2 d'abril. A banda dels noms que provinguin del territori, la direcció també es reserva un percentatge de llocs per situar-hi els candidats que consideri. Per exemple, la consellera Ester Capella ha presentat la seva candidatura a través de la territorial del districte de Sarrià, però la resta de consellers que entrin a les llistes, la poden presentar a proposta de la direcció nacional.

El partit està fent equilibris entre els consellers i la resta de dirigents del partit que vol situar a les llistes. L'exconseller i exalcalde de Sabadell, Juli Fernández, és un dels noms que pot estar en llocs de sortida. L'actual vicesecretari adjunt d'estratègia, comunicació i coordinació institucional ha presentat la seva candidatura a través de la territorial del Vallès Occidental. També té molts números de formar-ne part el president del grup parlamentari i del consell nacional d'ERC, Josep Maria Jové, un dels principals negociadors de la llei d'amnistia i interlocutor amb el PSOE. Ruben Wagensberg, exiliat a Suïssa des de ja fa setmanes pel cas de Tsunami Democràtic, també és probable que repeteixi a la candidatura dels republicans.

La possibilitat que la secretària general del partit, Marta Rovira, fos a les llistes com a número dos de Pere Aragonès va estar latent entre els quadres del partit, segons expliquen diverses fonts. Ara bé, aquesta opció tenia pocs números de prosperar des de l'inici. La dirigent republicana sempre s'havia mostrat contrària a formar part d'una llista electoral en llocs de sortida mentre fos a l'exili perquè creia que no podia exercir el càrrec amb plenitud. Ho va confirmar diumenge en una entrevista a El Periódico, quan va explicar que no hi seria perquè no preveu tornar a Catalunya fins que la causa de Tsunami estigui tancada gràcies a la llei d'amnistia.

Vilalta, Sans i Cañigueral

Més enllà de Barcelona, Esquerra ja ha confirmat els caps de llista de la resta de demarcacions, que seran totes dones. La portaveu del partit, Raquel Sans, tornarà a encapçalar la candidatura per a Tarragona. En el cas de Lleida, repetirà com a número u la secretària general adjunta i portaveu al Parlament, Marta Vilalta. A Girona serà la fins ara delegada del Govern en aquesta demarcació, Laia Cañigueral, la número u dels republicans en aquest territori. Rellevarà, així, l'actual portaveu al Congrés i exconsellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, que va encapçalar la llista en aquesta demarcació el 2021.

stats