Salvador Illa, el repte de guanyar i ser investit

Els socialistes veuen possible intentar governar en solitari però reconeixen que hauran de buscar acords amb altres partits

2 min
Pedro Sánchez amb Salvador Illa i  Lluïsa Moret
12-M Eleccions a Catalunya: com hi arriben els partits i què n'esperen Desplega
ERC
Esquerra: retenir la presidència o ser clau per governar
Junts
Puigdemont: a la recerca de superar ERC i atrapar el PSC
PSC
Salvador Illa, el repte de guanyar i ser investit
CUP
Girar full a les últimes patacades electorals per tornar a ser decisiva
Comuns
Els comuns posen a prova a les urnes el seu 'no' als pressupostos
PP
El PP aspira a quadruplicar resultats i liderar la dreta espanyolista
Vox
Vox preveu consolidar-se i normalitzar-se del tot a Catalunya
Ciutadans
Ciutadans es juga la desaparició del Parlament
Aliaça Catalana
L'extrema dreta independentista aspira a entrar al Parlament
Alhora
Alhora, l'intent de Ponsatí d'esmenar el "processisme"

El PSC ja va guanyar les eleccions catalanes del 2021. Ara el repte és tornar-ho a fer i ampliar prou les distàncies amb els seus rivals perquè Salvador Illa pugui exigir-los que no bloquegin la seva investidura. Els socialistes esperen poder arribar a acords que els permetin formar un Govern estable i “transversal”, que combini càrrecs de perfil més tècnic amb figures de partit –per exemple, Núria Parlon com a consellera d’Interior i el major Josep Lluís Trapero com a director dels Mossos.

Illa ha tancat la porta a ser investit amb els vots del PP i ha garantit que no dialogarà ni amb els ultres d’Aliança Catalana ni amb els de Vox, que ja ha avançat que no donarà suport al PSC. Des del partit reconeixen que, per trobar una majoria operativa que investeixi Illa, és clau que l’independentisme no sumi. Un Parlament en què per primera vegada en molts anys no hi hagi majoria independentista apuntalaria el relat que han defensat els socialistes de cara al 12-M: que Catalunya està “cansada” del Procés i vol girar full per obrir una “nova etapa” centrada en la defensa dels serveis públics. Un bon resultat permetria a Pedro Sánchez treure pit dels resultats de la seva "agenda del retrobament", que té l'amnistia com a pròxima parada. Conscient del que s'hi juga, el president espanyol s'ha bolcat en la campanya catalana.

Sense descartar un Govern en solitari, Illa ha reconegut que una de les fórmules “possibles” seria un tripartit amb ERC i els comuns. Els socialistes confien que, arribat el moment, els republicans puguin abstenir-se o votar Illa per evitar la repetició electoral, sens perjudici que després es pogués plantejar un Govern de coalició. Amb Junts veuen més complicat pactar-hi. Inicialment Illa va vacil·lar a tancar la porta de la sociovergència, però al tram final de campanya sí que ha deixat clar que no governarà amb Junts.

Les perspectives electorals del PSC
  • -33

    Cap sondeig pronostica que baixin de la seva marca de 2021, 33 escons.

  • 39-33

    Partint com a favorit segons les enquestes, el PSC aspira a acostar-se al llindar dels 40 diputats per tenir-ho més fàcil per governar.

  • +39

    A partir dels 40 escons, seria difícil articular una majoria alternativa que deixés fora els socialistes.

12-M Eleccions a Catalunya: com hi arriben els partits i què n'esperen
Vés a l’ÍNDEX
stats