Puigdemont: a la recerca de superar ERC i atrapar el PSC

Abans de la convocatòria d'eleccions Junts se situava com a tercera força, però la candidatura de l'expresident ha capgirat les expectatives

2 min
El candidat de Junts, Carles Puigdemont, aquest dilluns a Argelers
12-M Eleccions a Catalunya: com hi arriben els partits i què n'esperen Desplega
ERC
Esquerra: retenir la presidència o ser clau per governar
Junts
Puigdemont: a la recerca de superar ERC i atrapar el PSC
PSC
Salvador Illa, el repte de guanyar i ser investit
CUP
Girar full a les últimes patacades electorals per tornar a ser decisiva
Comuns
Els comuns posen a prova a les urnes el seu 'no' als pressupostos
PP
El PP aspira a quadruplicar resultats i liderar la dreta espanyolista
Vox
Vox preveu consolidar-se i normalitzar-se del tot a Catalunya
Ciutadans
Ciutadans es juga la desaparició del Parlament
Aliaça Catalana
L'extrema dreta independentista aspira a entrar al Parlament
Alhora
Alhora, l'intent de Ponsatí d'esmenar el "processisme"

Abans de la convocatòria electoral, el baròmetre del Centre d'Estudis d’Opinió donava a Junts una projecció d’entre 24 i 29 escons, situant-se com a tercera força i lleugerament per darrere del resultat del 2021 (32 diputats). Tanmateix, l’anunci de Carles Puigdemont de tornar a presentar candidatura a les eleccions de la Generalitat, aparcant de retruc la possibilitat d'anar a les europees i garantint que tornarà per al debat d’investidura tingui o no possibilitats de sortir elegit, ha capgirat les seves expectatives.

Els sondejos han detectat un creixement de Junts fins al punt que apunten a un sorpasso a Esquerra –a les eleccions del 2021 va ser a l’inrevés– i que fins i tot poden trepitjar els talons als socialistes, que se situen a la primera posició. Ara bé, aquesta remuntada de Puigdemont pot ser més o menys efectiva en funció del resultat de l'independentisme.

El retorn de l’expresident dependrà dels pactes que sigui capaç de fer i ara mateix la seva preferència passa per Esquerra –que no ha deixat clares les seves preferències entre ell o Illa– i la CUP –amb els anticapitalistes fora del Govern–, i n'exclou l’extrema dreta d’Aliança Catalana (si hi entra).

Ara bé, perquè Puigdemont pugui ser president, Junts, ERC i la CUP haurien de sumar majoria absoluta –no és clar a les enquestes– i trobar una estratègia compartida, perquè des del 2017 estan immersos en discrepàncies. Més difícil ho té Puigdemont, en tot cas, si aquests tres partits no sumen 68 diputats. Però s’ha mostrat convençut que encara tindria una oportunitat per ser president si sumessin majoria relativa, és a dir, més sís que nos en una investidura a segona volta al Parlament. Això requeriria la concurrència del PSC: una abstenció a canvi que Puigdemont mantingui el suport a Pedro Sánchez.

Les perspectives de Junts
  • -32

    Baixar de 32 diputats seria empitjorar el resultat del 2021.

  • 34-32

    Seria millorar resultats, però quedaria per sota de les seves expectatives. La possibilitat d'una presidència de Puigdemont s'allunyaria.

  • +34

    Més de 34 diputats estaria bé per a Junts perquè superarien la marca del 2017, però l’objectiu és sumar suficient perquè Puigdemont pugui ser investit.

12-M Eleccions a Catalunya: com hi arriben els partits i què n'esperen
Vés a l’ÍNDEX
stats