Girar full a les últimes patacades electorals per tornar a ser decisiva

La CUP confia en tornar a tenir la clau de la governabilitat per assegurar una majoria independentista

2 min
Laia Estrada, en un míting d'aquesta campanya
12-M Eleccions a Catalunya: com hi arriben els partits i què n'esperen Desplega
ERC
Esquerra: retenir la presidència o ser clau per governar
Junts
Puigdemont: a la recerca de superar ERC i atrapar el PSC
PSC
Salvador Illa, el repte de guanyar i ser investit
CUP
Girar full a les últimes patacades electorals per tornar a ser decisiva
Comuns
Els comuns posen a prova a les urnes el seu 'no' als pressupostos
PP
El PP aspira a quadruplicar resultats i liderar la dreta espanyolista
Vox
Vox preveu consolidar-se i normalitzar-se del tot a Catalunya
Ciutadans
Ciutadans es juga la desaparició del Parlament
Aliaça Catalana
L'extrema dreta independentista aspira a entrar al Parlament
Alhora
Alhora, l'intent de Ponsatí d'esmenar el "processisme"

Les eleccions no arriben en el millor moment per a la CUP, que viu immersa en un procés de refundació per revertir el descens de suport a les darreres conteses electorals. A les municipals d’ara fa un any, els cupaires no van aconseguir recuperar la representació a Barcelona o a Lleida i van perdre la que tenien a Tarragona, amb una pèrdua generalitzada de vots que només es va veure compensada per l’obtenció de l’alcaldia a Girona. I a les eleccions espanyoles del juliol, la formació anticapitalista va patir una patacada encara més forta al quedar fora del Congrés.

Ara, amb unes enquestes que apunten també a una lleugera davallada, la CUP confia en mantenir el tipus i tornar a ser decisiva en la configuració d’una majoria independentista al Parlament, l’única fórmula de govern que albira després del 12-M. Per aconseguir-ho, els cupaires han optat per una candidatura amb un marcat accent ecologista posant com a candidata la tarragonina Laia Estrada, que ha abanderat la lluita de la CUP contra el Hard Rock, un projecte que va provocar l’avançament electoral pel veto dels comuns a donar-hi suport. La CUP també ha situat de número 2 a Tarragona Eloi Redón, portaveu de la plataforma Aturem Hard Rock, i de cap de llista a Lleida, Bernat Lavaquiol, portaveu de la plataforma Stop Jocs Olímpics d’Hivern.

Tota una declaració d’intencions de la formació assembleària que s’ha posat de manifest amb els lemes de campanya, "Defensem la terra" i "Un altre país és possible". En aquest sentit, la CUP ha denunciat durant tota la campanya que ERC i Junts hagin comprat l’agenda de la patronal amb el seu suport als macroprojectes en lloc d’apostar per una agenda nacional i social pròpia. Sense atacar directament Carles Puigdemont, els cupaires han acusat Junts de tenir el mateix projecte que el PSC i a ERC de malbaratar el primer govern que liderava i de no tancar, ara, la porta a un pacte amb el PSC. Els cupaires confien en tenir la clau de la governabilitat per engegar un nou embat a l’Estat.

Les perspectives de la CUP
  • -5

    Perdre el grup propi, assolint menys de 5 diputats, tornaria a encendre totes les alarmes a la CUP. 

  • 8-5

    La CUP es mostraria satisfeta si és capaç de retenir, si fa no fa, la major part dels diputats que va assolir fa tres anys, en un context de reculada i amb la crida al vot útil a Carles Puigdemont per derrotar el PSC.  

  • +8

    Repetir els 9 diputats o superar-los seria un èxit total per a la CUP després de les darreres patacades electorals a les municipals i espanyoles.

12-M Eleccions a Catalunya: com hi arriben els partits i què n'esperen
Vés a l’ÍNDEX
stats