Sánchez situa el 12-M com una segona volta de la croada socialista contra la dreta

Illa obvia la polèmica amb Carnero i crida a continuar la campanya sense caure en "provocacions"

3 min
Pedro Sánchez a Montmeló.

Barcelona"O democràcia, o fang. O vots, o mentides". Això és, segons Pedro Sánchez, el que es dirimeix a les pròximes eleccions catalanes, un missatge marcat pel període de reflexió que el va mantenir fora de joc a l’inici de la cursa electoral i que el president espanyol porta ara a la campanya del PSC per al 12-M. Una vegada més, Sánchez situa uns comicis com una croada política contra el front "indistingible" de PP i Vox que privatitza, retalla drets socials i "frivolitza" amb la violència masclista. És una estratègia que ja li va funcionar a Catalunya el 23-J i que ha tornat a treure del calaix aquest dissabte en un míting a Montmeló davant d'unes dues mil persones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament, el líder del PSOE ha apel·lat aquest dissabte al precedent de les generals a Catalunya, on el PSC va treure un resultat quasi històric de 19 diputats, i ha instat a repetir la mobilització el 12 de maig perquè Salvador Illa pugui presidir la Generalitat amb "estabilitat" i deixar enrere el Procés. "Van ser dos presidents de dretes, a la Moncloa i a Palau, els que van dur Catalunya a fer fallida, i serem dos presidents socialistes els que farem que Catalunya avanci en drets, en convivència i en oportunitats", ha dit. Conscient que se li podrien complicar els plans si Esquerra o Junts pressionen a Madrid per condicionar-lo després de les eleccions, Sánchez ha demanat una "victòria amplia" per al seu candidat a Catalunya.

L'elefant a l'habitació

Per la seva banda, Salvador Illa encarava la jornada de campanya amb un elefant a l’habitació: la polèmica per les paraules del president de la UGT, Matías Carnero, que tanca la llista dels socialistes per Barcelona i que en un acte electoral del PSC amb els sindicats va mofar-se de Carles Puigdemont dient que va marxar "pixat o cagat" de Catalunya dins el maleter d’un cotxe. La directora de campanya socialista, Lluïsa Moret, va demanar ahir disculpes per l’episodi "a qui s'hagués pogut sentir ofès" i una de les incògnites era si Illa, que ha fet del respecte una de les banderes de la seva campanya, s’hi referiria en algun moment. No ho ha fet. El candidat s’ha limitat a animar els companys de partit a continuar la campanya "sense caure en provocacions" per consolidar els bons resultats que li pronostiquen les enquestes i evitar que les ofensives dels seus rivals l'erosionin.

"Cada dia em llevo al matí amb frases en les quals ja ni em reconec. Uns em diuen que estic d'una banda, els altres de l'altra. Estic al mig, estic en les solucions i en la col·laboració", ha dit Illa evitant el cos a cos tot i l'allau de crítiques d'ahir. En clau de programa, s'ha compromès a impulsar una llei de barris amb 800 milions per actuar en 25 barris cada any fins al final de la legislatura per planificar "de forma integral" el desenvolupament d'equipaments i espais públics amb els consistoris.

Míting a ple sol

Al míting a Montmeló, el primer a l’aire lliure, s’ha viscut algun contratemps quan algun assistent ha tingut un cop de calor a causa de les altes temperatures. L’organització havia intentat minimitzar riscos repartint barrets de palla i aigua entre simpatitzants i periodistes, però han fet curt i, davant d’alguna urgència, han hagut de manllevar algun barret als qui eren a l’ombra. Illa ha rebut l’escalf de la militància del Vallès Oriental, la comarca on va començar la seva carrera política com a alcalde de la Roca.

stats