Sergi Sabrià també plega pel fracàs del 12-M

El viceconseller ha estat la persona a qui més poder va delegar Aragonès

2 min
Entrevista d'Esther Vera a Sergi Sabrià

BarcelonaPere Aragonès ho va fer dilluns, Marta Rovira dimecres i aquest divendres ha estat Sergi Sabrià qui ha anunciat que, quan es configuri el nou Govern, deixarà la "política institucional". El viceconseller d'Aragonès i màxim responsable de la campanya del 12-M no ha avançat quins seran els "nous camins professionals" que emprendrà a partir d'ara. La seva sortida es donava per feta des de feia dies. En primer lloc, perquè el seu actual càrrec va lligat a la continuïtat al Govern i Esquerra descarta ser-hi en la pròxima legislatura. Però, sobretot, perquè internament se l'assenyala com una de les persones amb més responsabilitat en la patacada electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sabrià ha estat el màxim responsable de la comunicació del Govern des que ERC hi va tornar i, abans, ho havia estat del partit, fins al punt que a la seu del carrer Calàbria l'identifiquen com la persona amb més poder orgànic durant el període en què el president, Oriol Junqueras, va ser a la presó, coincidint amb l'exili de la secretària general, Marta Rovira. Tothom sabia que tot havia de passar per ell, que va intentar controlar tots els moviments del partit.

Tot i que ha ostentat càrrecs públics –va ser president del grup parlamentari d'ERC durant el mandat de Quim Torra–, sempre s'ha mogut millor fora dels focus, des d'on ha maniobrat perquè el missatge d'Esquerra o del Govern arribés als mitjans. Ha estat director de moltes campanyes electorals (ja no ho serà en la de les europees), algunes de bon record, com la del 2021, quan els republicans van tornar a la Generalitat, i d'altres, com aquesta última, que també passaran a la història pel sotrac intern que ha provocat. Ell, de fet, és un dels principals promotors de l'enfrontament amb Junqueras, amb qui ja fa temps que va trencar la relació. "Com han dit la Marta i el Pere els darrers dies, és l'hora de cares noves i idees noves", explica a la carta que ha fet pública a través de les xarxes.

Com altres empreses, la de Sergi Sabrià (Palafrugell, 1975) en política també va començar en un garatge. "Un llunyà dijous de febrer de 2007, en un garatge atrotinat de Palafrugell, una colla d'amics em proposaven encapçalar la llista de les municipals d'ERC a la vila. Només vaig posar una condició, sortir a guanyar. Fer-ho, malgrat que era impossible". Aquell 2007 a Palafrugell només va poder ser tercer, com Esquerra diumenge passat, però al cap de dos anys va arribar a l'alcaldia gràcies a un pacte amb CiU i l'Entesa. Una alcaldia efímera, perquè dos anys després Esquerra tornaria a l'oposició i Sabrià faria el salt a la política nacional, de la qual ara s'acomiada.

stats