Eleccions espanyoles

Adeu a la teoria de la tupinada: ja ha votat per correu el 94% dels que ho van demanar

2.461.284 persones havien dipositat el vot fins dijous a la mitjanit, un rècord en nombres absoluts i relatius

2 min
Imatge d’una oficina de Correus gestionant les sol·licituds de vot per correu de cara a les eleccions del 23-J.

MadridEl PP ha sembrat dubtes sobre el vot per correu i, en canvi, ha registrat xifres històriques. Ha calgut reforçar la plantilla i demanar un dia més de termini, però mai les sol·licituds s'havien convertit en tants vots efectius. Segons ha anunciat el director d'operacions de Correus, Alonso Nistal, el 93,8% de les paperetes demanades s'han dipositat, una taxa de conversió que des que es tenen registres –des del 2008– havia sigut del 92% de mitjana. En total, de 2.622.808 sol·licituds de vot per correu, fins a aquest dijous se n'havien executat 2.461.284. I encara queda el matí de divendres, atès que la Junta Electoral Central va acceptar que els electors puguin entregar els sobres a les oficines de Correus fins a les 14 hores del migdia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Han sigut dies molt difícils i complicats. No us podeu imaginar com han lluitat al carrer contra tot el que se'ls ha posat al davant", ha assegurat Nistal en declaracions als mitjans, que no ha volgut entrar en les sospites del PP, si bé ha admès que els treballadors s'han vist sotmesos a molta pressió. Alberto Núñez Feijóo va estendre els dubtes la setmana passada demanant als empleats que treballessin les hores que calguessin per garantir el vot per correu. La seva número 2, Cuca Gamarra, va ser més explícita i va deixar caure la hipòtesi que la direcció de Correus tingués intencionalitat política en el fet que no tothom pogués dipositar el seu vot. Finalment, la documentació electoral es va poder posar a disposició de qui l'havia demanat i hi ha hagut marge per retornar la papereta seleccionada dins de termini.

Ara bé, ha sigut una operació a contrarellotge. Hi havia gent que marxava de vacances durant la campanya electoral i que tenia esperances de poder rebre la documentació aviat i que potser no hi haurà estat a temps. En els últims cinc dies de termini hi havia 1,6 milions de sobres i paperetes per entregar. La ràtio de conversió del vot per correu, és a dir, la de sol·licituds en comparació amb els vots emesos, és més alta que mai, així que el procés ha sigut un èxit, assenyala la direcció de Correus. El rècord de vot per via postal era de les eleccions del 26 de juny del 2016, amb 1.357.745 vots, i ara ha sigut un 81% superior. Ara queden 123.822 electors que han sol·licitat la documentació i encara no l'han retornat amb el vot seleccionat, un 6,2%, que tenen temps fins a les 14 hores per fer-ho. La mitjana de vots no convertits en anteriors processos electorals era del 8%.

Més informació del 23-J

stats