Eleccions generals

L’electorat planta la CUP, que surt del Congrés

Els anticapitalistes perden un 60% dels vots en el revés més important de la seva història

2 min
Botran, després de valorar els resultats

BarcelonaLa CUP no plantarà cara al Congrés. Després de la patacada de les municipals, en què no va poder recuperar la presència ni a Barcelona ni a Lleida i va perdre la representació a Tarragona, la CUP ha tocat fons aquest diumenge en quedar fora del Congrés amb uns resultats tant decebedors com contundents. El correctiu ha estat sever, ja que ha perdut un 60% dels vots en el revés més important de la seva història. Dels 240.000 vots de fa quatre anys (6,3%), ara n'ha aconseguit menys de 100.000 (2,8%). I a la demarcació de Barcelona, on van aconseguir els dos representants el 2019 gràcies al suport de gairebé 180.000 votants, els cupaires n'han retingut menys de 70.000.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP no ha sabut mobilitzar el seu electorat ni seduir el votant independentista desencantat amb el rumb del Procés, i com ja va passar a les municipals, en què va perdre 40.000 vots, avui ha patit un revés sense pal·liatius. Un daltabaix inesperat que deixa la formació anticapitalista sumida en una greu crisi que dona la raó al 40% de la militància que va votar en contra de tornar a presentar batalla al Congrés.

Els cupaires aspiraven a retenir els dos diputats a Barcelona i fins i tot assolir-ne un tercer a Girona després dels bons resultats que van aconseguir a la demarcació a les municipals amb l’alcaldia de la ciutat com a principal trofeu, però l’electorat els ha tornat a girar l’esquena. De fet, a Girona no hi ha hagut efecte Salellas i han perdut gairebé la meitat dels vots. Tot i que el sondeig de TV3 els donava un representant per Barcelona, l’alegria s'ha esvaït tan bon punt ha començat l’escrutini. I les cares llargues de fa només dos mesos s'han tornat a repetir.

La CUP ho atribueix a la polarització

La irrellevància de la CUP al Congrés en aquesta legislatura i la seva aposta per no investir Pedro Sánchez si no acceptava un referèndum pot haver pesat en la decisió de part dels seus votants de decantar-se per altres forces d’esquerres per frenar el PP i Vox. En aquest sentit, el cap de llista, Albert Botran, ha atribuït la patacada a “la polarització” entre el bloc de l’esquerra i el de la dreta, tot i fer autocrítica.

Botran admet els "resultats dolents" de la CUP però diu que "no acaba res ni ningú se'n va cap a casa"

Més informació del 23-J

stats