Cap al 23-J

Qui és Marcial Dorado i quina relació tenia amb Feijóo?

Les fotografies de tots dos en una barca han tornat a irrompre en campanya

3 min
El narcotraficant gallec Marcial Dorado, durant un judici a l'Audiència Nacional.

MadridEl nom de Marcial Dorado ha reaparegut a l'escenari polític –si és que mai n'havia marxat– per boca de l'esquerra, que ha volgut posar el focus, un cop més, en la relació que va tenir el narcotraficant amb l'actual líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. La fotografia que El País va publicar l'any 2013, on es veia Dorado al costat de Feijóo en una barca als anys 90, va sacsejar el panorama polític gallec en aquell moment, però no va fer retrocedir les perspectives electorals de l'expresident de la Xunta de Galícia, que va revalidar tres anys després la seva tercera majoria absoluta. Però qui és Marcial Dorado? Per què Feijóo se'n va desvincular quan van sortir a la llum les imatges?

Marcial Dorado (Cambados, 1950) va ser condemnat l'any 2009 a deu anys de presó per narcotràfic per intentar introduir a Espanya fins a vuit tones de cocaïna. Aquesta ha estat la sentència més dura que ha rebut el gallec, però ni de bon tros la primera. Ja als anys 90 va ser detingut per contraban de tabac i l'any 2005 va ser condemnat a tres anys de presó per haver intentat subornar dos guàrdies civils per entrar tabac de forma il·legal. Quan ja feia sis anys que era a la presó, l'any 2015 encara va rebre una altra condemna de sis anys per blanqueig de capitals per haver creat un entramat de societats en què creava autoprestécs per adquirir béns, fer inversions i pagaments. Fa tres anys, el juliol del 2020, Institucions Penitenciàries va concedir el tercer grau a Dorado i li va permetre acabar els cinc anys que encara li quedaven de condemna sota aquest règim.

Pocs mesos abans, el narcotraficant va concedir una entrevista al programa Salvados de La Sexta en la qual va negar tots els fets pels quals va ser condemnat i va confirmar l'amistat amb Feijóo tot i que l'ara candidat del PP a la Moncloa, l'hagués negat. "Dol, dol, però si dorms a casa meva, si la meva dona et fa l'esmorzar... [L'amistat] no és estreta ni ampla ni és cònica ni és quadrada", deia a l'entrevista. Marcial Dorado replicava a les paraules de Feijóo, que quan havien sortit a la llum les fotografies havia negat l'amistat amb el narcotraficant afirmant que "no hi ha ni una amistat estreta ni ampla, ni una amistat directa". De fet, el líder popular també havia explicat que si hagués sabut els vincles de Dorado amb el narcotràfic i amb la resta de negocis pels quals va ser condemnat no s'hi hauria relacionat.

Els viatges amb Feijóo

Feijóo va haver de donar explicacions al Parlament gallec sobre aquesta qüestió a petició de l'oposició i allà va admetre que també havia viatjat a Tenerife, Portugal, les Balears i als Picos de Europa amb Marcial Dorado –uns viatges que va admetre que van ser una equivocació– i que uns anys més tard també va confirmar el mateix narcotraficant en l'entrevista a La Sexta. A Galícia, l'oposició va ser molt bel·ligerant amb aquesta qüestió i, pocs dies després que es fessin públiques les fotografies, el llavors líder d'Alternativa Galega de Esquerda (AGE), Xosé Manuel Beiras, va esclatar contra Feijóo i va picar amb els punys sobre la taula de davant de Feijóo a l'hemicicle del Parlament gallec cridant-li "decència". Beiras va ser expulsat de la cambra.

Més informació del 23-J

stats