Eleccions generals

Més visites del rei a Catalunya i banderes espanyoles a tots els ajuntaments: els deures de les entitats al PP

Aplicar un 155 educatiu i eliminar els requisits lingüístics, les altres demandes al candidat Nacho Martín Blanco

3 min
Martín Blanco, amb els màxims responsables de les entitats constitucionalistes

BarcelonaLa monarquia és la institució més mal valorada pels catalans segons constaten totes les enquestes. Així i tot, les entitats espanyolistes volen que el rei vingui més a terres catalanes per normalitzar la presència de l'Estat al nostre país. Aquesta ha estat una de les demandes que li han fet arribar al candidat del PP, Nacho Martín Blanco, en un col·loqui al centre cívic de la Vil·la Urània de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Més enllà d'un desembarcament continuat de Felip VI, les associacions espanyolistes li han exigit que s’aprovi una nova llei de símbols que obligui tots els ajuntaments a posar banderes espanyoles, que els continguts educatius siguin els mateixos per a tots els estudiants de l’Estat i acabar amb els requisits lingüístics per accedir a l'administració.

La primera a fer la carta als Reis ha estat Elda Mata, presidenta de Societat Civil Catalana (SCC). “Necessitem més visites del rei i que no vingui només quan toca, normalitzar la seva presència”, ha afirmat la màxima dirigent de l’entitat que va promoure les massives manifestacions contra el Procés del 2017. Mata ha opinat que Catalunya “no està millor que el 2017” perquè, si no, no hi hauria “l’amenaça que si governen alguns partits l’independentisme tornarà a sortir al carrer”, ha dit en referència a l’arribada a la Moncloa del PP.

José Domingo, president d'Impulso Ciudadano, ha instat a derogar la llei de símbols de 1981 perquè, a parer seu, "no preveu el compliment de les normes", i fer-ne una de nova amb multes per als infractors. El motiu? "La presència testimonial dels nostres símbols", ha assenyalat, després de denunciar que "700 ajuntaments no tinguin la bandera espanyola" a la façana i sí que llueixin "estelades i altres banderes partidistes". Domingo ha comparat una estelada amb una pancarta on es digués "Fora els negres de la nostra ciutat". "Si hi ha una estelada a l’ajuntament, jo no m'hi sento representat", ha dit.

Un 155 educatiu

Ana Losada, presidenta de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe, ha reclamat al PP que directament retiri a les comunitats la competència en matèria educativa: "Necessitem continguts comuns per tots els estudiants per evitar que Catalunya construeixi una identitat antiespanyola amb llibres de text regulats". "Com estimaràs un país que no coneixes?", s'ha preguntat abans de sentenciar: "Ara estem en el procés lingüístic, perquè tots els independentistes lluiten junts normalitzant la hispanofòbia". Losada també ha exigit que s'acabin els requisits lingüístics per accedir a l'administració, com ja s'ha fet, "amb més determinació o menys, a València i les Balears".

Tot i que Martín Blanco no s'ha compromès a complir cap de les seves demandes, les entitats han mostrat el seu suport al candidat popular. La més explícita ha estat precisament Losada, que ha dit que se sentia com "una núvia que està punt d’anar a l’altar per donar el sí". Més agosarada s'ha mostrat Eva Higueras, presidenta de Cataluña Suma por España, que ha dit que "si canvia el govern d’Espanya també pot canviar el de Catalunya" per evitar que cridin l'atenció a la seva filla al pati o la marginin al casal "per parlar en espanyol". De pedres a la motxilla no n'ha parlat.

Més informació del 23-J

stats