Eleccions Generals 2023

La participació es desploma a Catalunya

Cal tenir en compte que en aquestes eleccions el vot per correu ha assolit xifres històriques

3 min
Cues per votar a les Cotxeres de Sants.

BarcelonaLa participació a Espanya en les eleccions generals és del 52,94% a les 18 h, quatre punts menys que els comicis del 2019, en què era del 56,85% a aquesta mateixa hora. A Catalunya aquesta davallada encara és més accentuada, fins al punt que la participació es desploma comparat amb fa quatre anys. A aquesta hora, un 48,66% dels catalans han votat, onze punts menys que el 2019. Catalunya, de fet, és el territori on ha baixat més la participació i l'únic juntament amb les Balears que a les 18 h no arriba al 50%.

Malgrat tot, cal tenir en compte que en aquestes eleccions el vot per correu ha assolit xifres històriques, amb 2.622.808 sol·licituds, i per això la xifra de participació podria augmentar fins a 7 punts al final de la jornada electoral, moment en què es dipositaran tots els vots per correu dins les urnes. Dijous, malgrat l'intent del PP de sembrar la sospita d'una possible tupinada, el 94% de les persones que havien demanat el vot per correu ja havien votat.

La participació pot ser clau en els resultats electorals d'aquest diumenge. Una participació més baixa a Catalunya, com la que s'està produint, podria convertir-se en una mala notícia per a Pedro Sánchez, tenint en compte que el president espanyol confia en la tendència de vot progressista a Catalunya com un dels elements que el pot ajudar a revalidar la presidència. També caldrà veure si aquesta baixa participació al país afecta o no l'independentisme, ja que una part del moviment reclama l'abstenció (el hastag #abstenciocatalana és tendència a Twitter).

A la resta de l'Estat, les tres comunitats governades per la coalició PP-Vox registren xifres de participació per sobre de la mitjana estatal (52,94%). A Extremadura és del 55,76%, un punt més que el 2019. Al País Valencià puja fins al 57,94%, dos punts menys que fa quatre anys. I a Castella i Lleó del 54,80%, també dos punts menys que el 2019.

Aquestes xifres contrasten amb les de Catalunya (48,69%), les Balears (48,58%) o Aragó (52,54%). La participació récord és a Cantàbria (60,44%) i també és alta a Galícia, un dels feus del PP i la terra natal del seu líder, Alberto Núñez Feijóo, tot i que també de Yolanda Díaz, la candidata de Sumar. A les 18 h és del 55,96%, gairebé tres punts més que el 2019. En canvi, un dels punts on més cau la participació és a la Comunitat de Madrid. Ha votat el 53,69% de la població, però a la mateixa hora el 2019 ho havia fet el 61,50%.

Ara bé, la xifra provisional de participació es fa difícil d'interpretar tenint en compte com són d'atípiques aquestes eleccions, en ple estiu. La calor pot fer que els votants es concentrin a primera i última hora del dia per evitar les altes temperatures del migdia i molts poden haver optat per passar el dia fora de la ciutat. També caldrà veure com el vot per correu fa pujar la dada final.

Per demarcacions, el descens més gran de la participació és a Girona, on la baixada respecte al 2019 arriba a 12,96 punts. A les altres províncies catalanes, però, la baixada no és menor. Un 11,29% a Barcelona, un 11,49% a Lleida i un 8,48% a Tarragona.

Més informació del 23-J

stats