Eleccions espanyoles

Sánchez ignora la taula de diàleg i no inclou cap proposta per a Catalunya al programa

El PSOE proposa la gratuïtat del transport per a estudiants menors de 24 anys i psicòlegs i dentistes públics

4 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, en la presentació del programa electoral del PSOE, a Madrid

MadridFa dos anys i mig, el PSOE reconeixia que hi havia un "conflicte de naturalesa política amb relació al futur polític de Catalunya" i es comprometia a convocar una consulta per validar els resultats que sorgissin de la taula de diàleg amb la Generalitat. Era en l'acord d'investidura de Pedro Sánchez acordat amb ERC. Ara el programa electoral del 23-J ni tan sols esmenta l'espai de negociació que durant aquesta legislatura ha propiciat els indults i la supressió de la sedició. Més enllà de la desjudicialització, la part independentista sempre hi ha reclamat també una proposta sobre l'encaix de Catalunya amb l'Estat. La seva era el referèndum d'autodeterminació, mentre que la del PSOE i Unides Podem mai va arribar. De cara a les eleccions generals, la part espanyola retrocedeix. Els socialistes no plantegen res i Yolanda Díaz adopta l'anterior postulat de Sánchez: es limita a prometre una consulta a Catalunya sobre els acords que es prenguin a la taula de diàleg i aparca el referèndum que defensaven els comuns.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El govern socialista ha afrontat amb valentia el gran conflicte que es va generar durant el govern del PP a l'Estat i ha treballat per recuperar la convivència i construir un projecte de país en què tinguin cabuda tots els territoris. Només el temps permetrà valorar amb justícia l'èxit assolit: s'ha superat la situació de ruptura que existia fa cinc anys i el nombre de persones contràries al marc constitucional ha descendit de manera abrupta a Catalunya", incorpora el programa electoral del PSOE per al 23-J. "Així doncs, el veritable desafiament que afrontem els socialistes roman: consolidar la cohesió territorial com a principi estructural de tota acció política, que garanteixi l'adequada integració dels territoris en una Espanya plural", afegeix. Això és tot. En la presentació que n'ha fet Sánchez aquest matí en un acte a Madrid, ja ha donat per "encarrilat el desafiament sobiranista" i ha suggerit que el Procés acaba definitivament amb una hipotètica arribada del PSC a la Generalitat. "Alguns enyoren la Catalunya de Puigdemont. A mi m'encanta la Catalunya de Salvador Illa", ha manifestat.

Les últimes eleccions generals, les del 10 de novembre del 2019, se celebraven poc després que el Tribunal Suprem condemnés per sedició nou líders independentistes. Si bé és cert que parlava de "conflicte de convivència a Catalunya", el PSOE prometia en el seu programa "impulsar el diàleg entre catalans i, també, entre el govern espanyol i la Generalitat, sempre dins de la Constitució i l'Estatut". Cal recordar que en aquell moment ja havien començat les converses entre els dos executius, amb el punt de partida de la Declaració de Pedralbes del desembre del 2018, en la qual Sánchez i el llavors president català, Quim Torra, posaven les bases de la futura taula de diàleg.

Aparcat el tema català, el PSOE vol centrar les seves propostes en la contraposició de models respecte a la dreta. Posa especial èmfasi en un creixement econòmic just i sostenible, l'agenda verda, les polítiques per a la joventut, la igualtat, l'estat del benestar. Aquestes són algunes de les principals mesures del programa:

Joves

Transport gratuït per a estudiants menors de 24 anys

Els joves ja s'han acostumat als descomptes en el transport públic dels últims mesos i als que hi haurà aquest estiu. Ara el PSOE proposa que el transport urbà sigui gratuït per a nens i per a estudiants menors de 24 anys.

Ajudes a l'habitatge

En matèria d'habitatge, Sánchez ha plantejat que s'obrin comptes d'estalvi bonificats per a la compra del primer pis que permetrien estalviar 30.000 euros lliures de tributació. A més, ha promès ampliar la dotació del bo de lloguer per a joves, així com els seus receptors, i també dedicar al lloguer la meitat de 183.000 nous habitatges públics (no ha concretat quants anys trigarien a construir-se).

Universitat i FP superior gratuïtes

Pel que fa a la carpeta educativa, el programa del PSOE inclou la gratuïtat dels estudis universitaris i de formació professional superior als alumnes que aprovin les assignatures a la primera. Sánchez també ha promès 250.000 noves places de formació professional i un nou programa d'intercanvi internacional per a alumnes de batxillerat.

Sanitat

Psicòlegs, fisioterapeutes i dentistes públics

Una de les principals mesures en matèria sanitària és una ampliació de la cartera de serveis en odontologia, oftalmologia, fisioteràpia, psicologia i psiquiatria clínica. Aquest mateix compromís l'incorpora Sumar al seu programa electoral i Yolanda Díaz s'ha afanyat a fer-se'n ressò, coincidint amb l'anunci de Sánchez.

Reduir llistes d'espera

En segon lloc, Sánchez ha promès reduir les llistes d'espera. Tal com ja va anunciar aquest dijous, vol impulsar una llei de temps d’atenció màxima a la sanitat pública: 120 dies d’espera per a una intervenció quirúrgica, un màxim de 60 dies per a les consultes externes especialitzades, de 30 dies per a proves complementàries i de 15 per atendre la salut mental dels menors de 21 anys.

Transició ecològica

Aigua pública i energies netes

Un dels components rellevants de l'agenda del PSOE és la transició energètica i, en aquest àmbit, Sánchez ha assegurat que plantejarà una llei que impedeixi la privatització de la gestió de l'aigua als municipis. També ha promès una norma per involucrar els veïns a l'hora d'escollir la localització de parcs eòlics i fotovoltaics, dels quals també podran tenir una copropietat de fins al 10%.

Laboral

Atur del 8% i jornades híbrides

L'àmbit laboral és la "gran causa nacional", segons Sánchez. El candidat socialista s'ha fixat com a objectiu reduir la taxa d'atur al 8% –al maig va ser del 12,7%– i ha reiterat que vol establir per llei que cada any el salari mínim interprofessional sigui el 60% del salari mitjà. A més, ha proposat un model de treball flexible que consistiria a donar incentius a les empreses perquè permetin la conciliació personal i familiar amb jornades laborals híbrides que combinin la presencialitat i el teletreball.

Més informació del 23-J

stats