Eleccions municipals 2023

Marta Farrés: "Sabadell ha girat full de l'època Bustos i és bo per a la ciutat haver-ho fet"

Alcaldessa de Sabadell (PSC)

4 min
Marta Farres, alcalderssa de Sabadell

SabadellMarta Farrés (Sabadell, 1981) és l’alcaldessa que va recuperar Sabadell pel PSC després d’una temporada a l’oposició al final de l’època de Manel Bustos.

En què ha millorat la ciutat en els últims tres anys?

— Ha sigut molt estrany, amb el covid, la guerra d’Ucraïna, els preus de l’energia i les matèries primeres pujant, però malgrat la duresa ens n’hem sortit amb l’objectiu de posar Sabadell en marxa després de sis anys amb la ciutat aturada. Queden coses estratègiques per fer.

Una d’aquestes és el Quart Cinturó o ronda Nord.

— L’acord pactat entre la Generalitat, l’Estat, Terrassa, Sabadell i Castellar era fer un sistema de rondes per pacificar la Gran Via, que ens parteix la ciutat en dos. Però també hi ha l’Hospital Taulí, en el qual s’invertiran 60 milions en tres anys, i el hub de l’aeroport. I també tenim el riu Ripoll.

Per què no ha tirat endavant la ronda?

— Després de dos anys de feina, a última hora ERC va plantar la roda de premsa amb el ministeri. Per un tema de postureig d’un partit, se’n va tot en orris.

Ells diuen que no volen una altra autopista al Vallès.

— Ara diuen això, però ho van aprovar ells mateixos al Parlament en el pla de mobilitat del Vallès.

També diuen que el PSC és una amenaça per al riu Ripoll, pel projecte de la piscina de surf.

Si atemptés contra el riu no es faria. Una altra cosa és que no els agradi el projecte, que és legítim. Jo crec que pot donar capitalitat a Sabadell, a la comarca i al país, en un espai al costat d’una zona esportiva on no s’ha de fer cap tipus de requalificació.

Com combat l’Ajuntament els actuals senyals d’alarma de l’economia?

— Hem de ser prudents en moments de molta incertesa. El debat de fons en l’àmbit local és la necessitat claríssima de rearmar el finançament dels ajuntaments, i més quan la justícia va derogar l’impost de les plusvàlues.

El final de l’època Bustos els va deixar molt tocats, amb nombrosos casos de corrupció que van sortir a la llum. Es mereixien aquells quatre anys a l’oposició?

— Ja fa molt d’això, deu anys. Forma part del passat i nosaltres mirem al futur. Vam entendre el missatge i vam fer bé les coses, i per això vam tornar a guanyar. I l’important ara és fer bé les coses des de l’ajuntament. 

Vostè va compartir dotze anys a l’Ajuntament amb l’alcalde Bustos. Se’n sent partícip?

— Reivindico la feina que vam fer en aquells governs. Una altra cosa és el procés judicial del Manel. Jo vull que la gent em jutgi pel que jo he fet com a tinenta d’alcaldia, regidora i ara alcaldessa, però no pel que hagin fet els altres.

Què n’opina de la figura de Manuel Bustos?

— No hi tinc cap relació. Em sembla que s’ha girat full i és bo per a la ciutat haver-ho fet.

Què ha fet l’Ajuntament per esclarir les sospites?

— L’Ajuntament es va posicionar com a acusació particular i nosaltres hem seguit el que va decidir el govern anterior.

Bustos ja està complint condemna
  • Manel Bustos està actualment en tercer grau complint una condemna de tres anys de presó i 16 d'inhabilitació per tràfic d'influències -el 2012 va aconseguir que la policia local retirés multes de trànsit a la seva dona i als seus fills- i també acumula una altra condemna per tràfic d'influències -en la contractació d'una persona a Montcada- i una a títol lucratiu. Està pendent encara de judici per un possible delicte d’omissió del deure de perseguir delictes i, de nou, per tràfic d'influències, prevaricació administrativa, falsedat documental, malversació de cabals públics, suborn i frau electoral. El cas Mercuri que es va iniciar el 2012 es va dividir en 31 peces, moltes de les quals encara estan en fase d'instrucció.

Han tingut el suport de Junts en votacions importants com les dels pressupostos. És una aliança estable?

— Amb Junts ens hem entès durant el mandat perquè ha primat Sabadell.

Per què Junts i no Esquerra?

— Perquè ERC no ho ha volgut. Des del primer dia van dir que no volien treballar amb el PSC i estan en una actitud de "no a tot".

És un pacte similar al de la Diputació de Barcelona, tot i que Junts des de fora del govern. Creu que podria ser un bon model també per a Catalunya?

— No em toca a mi opinar sobre això, però es poden fer aliances amb tothom que té ganes de treballar. A la Diputació hi ha un pacte que funciona.

Vostè s’ha posicionat de forma contundent contra les ocupacions d’habitatges.

— Quan vam arribar a l’alcaldia hi havia hagut molta permissivitat amb les ocupacions. Tenim problemes amb ocupacions conflictives perquè la gent que ocupa genera molts problemes a l’entorn. Farem tot el possible per treure-les i combatre-les i donar cobertura a la policia.

Les ocupacions arriben sovint per problemes amb l’accés a l’habitatge.

— Segur, però la solució al problema de l’habitatge no pot ser ocupar i generar problemes als veïns. 

I quines eines tenen per solucionar el problema de base?

— Ens hem compromès a construir més de 500 habitatges de lloguer social assequible i també n’hem aconseguit un centenar a través del tempteig i retracte.

El PSC fa bandera de les polítiques de seguretat. Hi ha problemes d'inseguretat a la ciutat?

— És una de les polítiques clau que per desgràcia algunes esquerres no volen abordar. És imprescindible i la posaria al mateix nivell que la política contra el canvi climàtic i la d’habitatge. Hem de dotar les policies de la capacitat per poder actuar, i hem de protegir-les. Els Mossos i la Policia són més que benvinguts a Sabadell.

També és un dels temes preferits de Vox. Tem l’arribada de l’extrema dreta a l’Ajuntament?

— La gent que els ha votat no és feixista i els vota perquè no obtenen respostes als seus problemes. Per això és necessari que els en donem des del món local.

Creu que s’ha avançat per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya?

— Pel que fa a Sabadell estic molt contenta d’haver rebaixat la tensió. És veritat que el context ens ha ajudat i que ho hem aconseguit parlant de la ciutat. Ja hi ha el Parlament per tractar aquests temes. El diàleg és segur l’única solució. Es pot parlar sobre tot, també sobre infraestructures, per exemple.

Compensa ser alcaldessa?

— A mi m’encanta. Ara he après a parar de vegades. Em costa molt, però necessitem trobar espais per a la vida personal, per anar amb la meva filla a la piscina o a sopar amb el meu marit.

stats