BARÒMETRE DEL CIS
Política 04/02/2016

L'electorat del PSOE se situa més proper a Podem en l'eix social, però valora més Rivera que Iglesias

Els votants de Podem suspenen clarament els caps de llista d'En Comú Podem, Compromís-Podem i En Marea

Roger Tugas
2 min
Rivera, Sánchez i Iglesias, al debat organitzat per El País que protagonitzaren dilluns passat. / RTVE.

BarcelonaEl baròmetre de gener del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) reflecteix el punt equidistant en què se situa el PSOE entre Podem i Ciutadans, els quals s'exclouen mútuament a l'hora de negociar un govern presidit per Pedro Sánchez. D'aquesta manera, els votants socialistes valoren més el líder del partit taronja, Albert Rivera –tot i que el suspenen amb un 3,59–, que al cap de files dels morats, Pablo Iglesias –que obté un 3,41.

Tot i això, menys simpatia senten els votants del PSOE pels candidats de les confluències on hi ha Podem, ja que suspenen clarament el candidat d'En Comú Podem, Xavier Domènech (3,08), i el de Compromís-Podem, Joan Baldoví (3), i ni tan sols saben qui és el d'En Marea, Antón Gómez-Reino –el coneix només el 0,3% dels votants socialistes–. De fet, els electors de Podem no valoren tampoc gaire els dirigents de les confluències, ja que puntuen amb un 3,62 Domènech, amb un 2 Baldoví i amb un 2,75 Gómez-Reino.

En canvi, la distància ideològica entre l'electorat socialista i Podem és molt inferior que la que senten amb Ciutadans. Així, en una escala en què 1 és el màxim d'esquerres i 10 el màxim de dretes, els votants del PSOE se situen de mitjana a si mateixos al 3,82 i situen el partit socialista al 3,98, mentre que Podem el col·loquen a la seva esquerra, al 2,19, però molt més a prop del PSOE que el punt on posen Ciutadans, el 6,73, clarament a la dreta.

Per altra banda, en una altra escala de simpatia en què 0 significa que mai es votaria un partit i un 10 que sempre se'l votaria, la situació està més equilibrada. Els votants del PSOE situen Podem en aquesta escala a l'1,97, mentre que Ciutadans es troba a l'1,9, molt similars. En canvi, IU estaria més propera als votants socialistes, que la col·loquen al 2,34.

Pocs canvis en els vots

Sigui com sigui, el baròmetre no fa preveure grans transvasaments de vot respecte del 20-D. El principal seria que el 9,3% dels que van optar per Democràcia i Llibertat ara ho farien per ERC, mentre que –de forma més sorprenent– el 4,7% dels votants de Francesc Homs optarien aquest cop per En Comú Podem. Al seu torn, la confluència liderada per Domènech també patiria algunes fuites, ja que un 2% dels seus votants aniria a C's, i un altre 2%, al PSC. A nivell estatal, un 9,4% dels electors d'IU es passarien a Podem, i, al seu torn, el 3% dels votants de Podem farien el camí invers, cap a IU. Finalment, un 5,6% dels suports de C's ara serien per al PP.

stats