Patrícia Plaja: "La portaveu donarà molt pocs titulars, però donarà moltes explicacions"

Reivindica el seu perfil "tècnic" i assegura que no actuarà com "una figura política"

Ara
3 min

BarcelonaDe totes les dinàmiques de la Generalitat que vol canviar el nou president, Pere Aragonès, n'hi ha una que ha creat especial expectació. Per primera vegada en una dècada el portaveu de l'executiu català no serà un dels consellers del gabinet, sinó que s'ha buscat una persona externa amb experiència en el sector de la comunicació. És la periodista i fins ara cap de comunicació dels Mossos d'Esquadra, Patrícia Plaja. Dimarts que ve debutarà per primera vegada en la tradicional roda de premsa després de la reunió del consell executiu. Aquest divendres l'ha entrevistat l'ARA. Plaja ha explicat que ha acceptat el repte per fer una feina "tècnica" i que així li va traslladar al president de la Generalilat quan la va fitxar: "No busquem en cap cas una figura política", li va dir Pere Aragonès.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La nova portaveu ha esbossat quina serà la seva tasca advertint que no ha sigut nomenada per fer de la sala de premsa un lloc que convisqui habitualment amb la polèmica. "La portaveu donarà molts pocs titulars, però donarà moltes explicacions", ha promès. Així, ha exposat que la seva feina serà liderar un "relat cohesionat" de l'executiu català. De fet, ha revelat que en una reunió d'aquest dijous amb tots els directors de comunicació de la Generalitat els va advertir: "Les filtracions ajuden molt poc".

Plaja ha garantit una comunicació "sincera, verídica i transparent", però ha avisat que potser no tindrà la immediatesa que alguns voldrien, sobretot els periodistes. Per exemple, si en una compareixença seva hi ha alguna informació d'última hora provinent del govern espanyol, no reaccionarà al moment, sinó que primer s'haurà d'informar sobre què en pensa l'executiu català. "Els temps periodístics no poden marcar la posició del Govern", ha resumit.

Sobre el tarannà que vol que tingui a partir d'ara la comunicació de la Generalitat, ha posat dos exemples. El primer en transparència: ha admès que va demanar si el seu debut davant les càmeres al Palau de la Generalitat podia "esperar uns dies" per poder tenir més "rodatge" en el càrrec. No serà així i dimarts ja debutarà. El segon exemple és evitar posicionar-se sobre qüestions no contrastades, com ara no respondre sobre si Aragonès i Sànchez es reuniran avui, o si el president català assistirà a algun dels actes que el rei farà a Catalunya. "No he parlat amb el president d'aquests temes", s'ha excusat.

També ha aclarit un dels principals dubtes al voltant de la seva figura: ¿podrà o no podrà estar present a les reunions del consell executiu? Plaja ha explicat que no podrà ser-hi en la part deliberativa –només reservada a consellers i al secretari de Govern–, però sí que hi podrà entrar al final perquè li comuniquin quins han sigut els principals acords i així els pugui, després, traslladar a la premsa. "Entraré per posar en comú els temes que poden se d'interès", ha conclòs.

El comiat amb Trapero

Nascuda a Begur el 1981, Plaja ha treballat a l’àrea de comunicació dels Mossos des del 2008, després d'haver passat per les redaccions d’El Punt i la Cadena SER. Va entrar a la policia com a periodista –no és agent del cos– i el seu nom es va fer visible com a cap de comunicació dels Mossos amb la gestió dels atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost del 2017. Per aquest motiu va rebre, juntament amb el cap de comunicació de la direcció general de Protecció Civil de la Generalitat, Marc Homedes, el premi Blanquerna al Millor Comunicador del 2017.

La nova portaveu ha sigut una de les persones de confiança del major del cos, Josep Lluís Trapero. Ha assegurat que el cap de la policia catalana es va alegrar "moltíssim" del seu canvi de feina, tot i que també li va demanar que deixés "endreçada" la comunicació de la policia. Finalment, ha explicat que no coneixia prèviament ni el president Aragonès ni cap dels membres del seu equip. De fet, ha assegurat que podria treballar tant per a un govern independentista com per a un que no ho fos.

stats