Política 30/08/2017

ERC i la CUP qüestionen l'apel·lació de Puigdemont a l’exèrcit català

Cs i PSC critiquen el president per haver generat "un fals debat"

Ara
2 min
Soldats de l'exèrcit espanyol fent una marxa d'entrenament al bosc entre Girona i Celrà, en una imatge d'arxiu

Barcelona"Els exèrcits i la política de defensa són absolutament indispensables". Així va respondre el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la pregunta d’un ciutadà a través del videoxat de Facebook Live. L’exèrcit no genera ni de bon tros unanimitat entre el sobiranisme, i ERC i la CUP s’han encarregat de recordar-l'hi al cap de l’executiu. La vicepresidenta del Parlament, la republicana Anna Simó, ha subratllat que el debat sobre la política de seguretat en una Catalunya independent no s’hauria d’encetar fins que s’obri el procés constituent, que ha de marcar les línies bàsiques d’una hipotètica futura constitució catalana. "El moment per dirimir si la República Catalana ha de tenir exèrcit o no, i quin tipus d’exèrcit, serà en el procés constituent, no ara", ha indicat des de Vilafranca del Penedès.

La llei de transitorietat jurídica preveu una fase de participació ciutadana en el procés constituent i unes eleccions per escollir els diputats que haurien de redactar la Constitució. "El president Puigdemont, tots els diputats que estaran a l’assemblea constituent i tota la ciutadania que ho vulgui podrà participar en el procés constituent", ha afegit Simó.

Des de la CUP, la diputada Gabriela Serra ja va reaccionar dimarts a través de Twitter, on va lamentar especialment que Puigdemont hagués parlat de l’exèrcit mentre es referia als atemptats de Barcelona i Cambrils."No és ètic utilitzar els dramàtics atacs terroristes per justificar la necessitat d’un exèrcit. Res justifica el militarisme", va subratllar.

També han reaccionat a la polèmica els portaveus parlamentaris de Cs, Carlos Carrizosa, i PSC, Eva Granados. Carrizosa ha tirat d’ironia per preguntar-se si Puigdemont "està pensant en els problemes dels catalans o si està jugant al Risk", el popular joc de taula d’estratègia militar. Per la seva banda, Granados ha lamentat que el president de la Generalitat hagi generat un "fals debat", perquè l’exèrcit català es basa "en la suposició" que Catalunya aconseguirà ser un estat independent.

stats