Política 06/11/2012

'Estatuir Catalunya': manual per a la creació d'un estat

Salvador Cardús, Ramon Folch i Sergi Rovira presenten una guia per explicar què hauria de fer Catalunya l'endemà de la independència

Mireia Miquel
2 min

BarcelonaEl document titulat 'Estatuir Catalunya' pretén "establir escenaris plausibles" l'endemà de la independència de Catalunya perquè el país continuï funcionant i es continuïn garantint tots els serveis i tots drets dels ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El text elaborat pel sociòleg Salvador Cardús, el biòleg Ramon Folch i l'enginyer Sergi Rovira aquest darrer any a partir de les consultes a una quinzena d'experts va ser plantejat quan ja hi havia un sentiment creixent a favor de resoldre els vincles amb Espanya. Per això, els autors van considerar “procedent interrogar-se” sobre els escenaris als quals això podia conduir. El document també dóna pistes per aprofitar el nou estat català i fer una regeneració democràtica agilitant el funcionament de l'administració i fugint del model d'estat espanyol.

Aquests són alguns dels punts que planteja el document:

La constitució d'un nou estat

La proclamació de la independència al Parlament democràtic és un dels passos per a l'establiment del nou estat. S'ha de basar en un acord polític majoritari previ entre les forces polítiques parlamentàries. Aquest acord obriria el procés constituent, en el qual es redactaria la nova Constitució i, un cop aprovada a la seu parlamentària i ratificada en referèndum, quedaria establert el nou estat. Paral·lelament, Catalunya hauria d'obtenir el reconeixement internacional d'altres estats.

Accions funcionalment crítiques

Per garantir l'estat de dret s'hauria d'aprovar una llei de transitorietat jurídica que regulés el funcionament jurídic i administratiu que cobrís les garanties jurídiques contractuals i vetllés pel funcionament ordinari de les institucions i empreses.

En el període transitori, el Govern també hauria d'assegurar-se l'ingrés dels recursos econòmics per fer front a les despeses ordinàries de l'administració. Un dels punts importants que destaquen els autors és l'abastament energètic. Catalunya és altament dependent de les importacions energètiques i la gestió d'aquestes és imprescindible per a la societat catalana. Per tant, el Govern hauria d'arribar a un acord amb Espanya o fer-se càrrec del gas i l'energia nuclear.

Accions políticament essencials

Un altre tema que s'hauria de definir és la forma d'estat que adoptaria Catalunya, o dilucidar a l'avançada l'estatus de la llengua espanyola i l'anglesa, entre d'altres, i les condicions per accedir a la nacionalitat catalana.

La nova administració

Un cop establert el nou estat, Catalunya hauria de posar en funcionament els mecanismes per assumir les plenes funcions de l'administració pública de Catalunya. Les accions se centrarien en l'enfortiment de les institucions, ja sigui en l'àmbit jurídic, en l'administració pública, la territorial, l'econòmica o en l'àmbit de la seguretat.

L'acció internacional

En l'àmbit internacional, Catalunya hauria d'establir les relacions internacionals pròpies, prioritzant els àmbits d'actuació i acordant o delegant altres àmbits a escala europea.

stats