Què faran a partir d'ara els exconsellers de Junts?

Alguns d'ells ja sonen com a possibles caps de llista a les municipals

3 min
Els consellers de Junts arribant a la reunió extraordinària del consell executiu.

BarcelonaDesprés de decidir sortir del Govern, Junts per Catalunya ha de definir com reordena les seves cares visibles ara que serà a l'oposició, començant pels consellers sortints de l'executiu. Violant Cervera, Gemma Geis, Victòria Alsina, Jaume Giró, Josep M. Argimon i Lourdes Ciuró han estat destituïts oficialment aquest dilluns –el vicepresident, Jordi Puigneró, va ser cessat pel president després del debat de política general– i faran el traspàs de carteres als nous consellers aquest dimarts a la tarda. A partir d'aquí se'ls obren dues possibilitats: continuar la carrera política o tornar al món privat. Cap d'ells té acta de diputat –per tant, en l'àmbit nacional és difícil que continuïn sent visibles–, però el partit té un repte important a la cantonada i els consellers sortints es poden convertir en un actiu: les eleccions municipals. Una "possibilitat", segons diverses fonts consultades, és situar-ne uns quants a les llistes, tot i que Junts encara no ho ha debatut formalment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Estarien en aquesta situació l'exconsellera Gemma Geis i l'exvicepresident Jordi Puigneró. La fins ara titular d'Universitats i Recerca és professora a la Universitat de Girona i ha defensat la sortida del Govern durant la campanya de la consulta –ha sigut l'única membre de l'executiu que ho ha fet a banda del ja cessat Puigneró–. Des de la capital gironina va començar la seva carrera política el 2017 a la llista de Carles Puigdemont i s'ha convertit en una de les persones de la seva confiança. És per això que un cop Marta Madrenas ja ha decidit que no repetirà i la candidata escollida fins ara, Assumpció Puig, ja hi ha renunciat per la crisi interna del partit a Girona, la possibilitat de ser la candidata de Junts a l'alcaldia és un escenari factible. Geis ha de decidir si torna a la vida acadèmica o si es manté en la política institucional.

La consellera Gemma Geis aquest dilluns.

En una situació semblant es troba Puigneró. L'exvicepresident és enginyer informàtic i té una excedència a la multinacional IBM, de manera que ha de decidir si hi torna. No obstant això, té una altra possibilitat: ser l'alcaldable de Sant Cugat, tot i que el partit ja havia escollit Josep M. Vallès. Puigneró havia sigut al govern de la ciutat en l'època de l'alcalde Lluís Recoder i també de Mercè Conesa. Ara algunes fonts valoren la possibilitat que sigui ell mateix el cap de llista, i encara més tenint en compte que l'elecció del candidat també ha comportat trasbalsos a la secció local de Junts.

En canvi, la consellera Violant Cervera es decanta per tornar a la seva feina. Cervera ja havia entrat en les travesses per encapçalar la candidatura a Lleida, però ho va descartar –el candidat és Toni Postius– i ara vol tornar a la seva plaça a la Diputació de Lleida. La fins ara titular de Justícia, Lourdes Ciuró, ja va ser cap de llista a Sabadell l'any 2019, però va deixar-ho per fer el salt a la Generalitat. El seu entorn prefereix no comentar res sobre el que farà a partir d'ara.

Els consellers de Junts entrant a la seu del partit.

Barcelona

El primer que ja es plantejava fer el salt a la política local –abans del trencament de l'executiu– és el fins ara titular de Salut, Josep Maria Argimon, que podria fer tàndem a Barcelona amb l'exalcalde Xavier Trias. Una candidatura que fa temps que es valora i que ara s'ha de veure si tira endavant amb Junts fora de la Generalitat. Prèviament, també Jaume Giró havia estat sondejat durant els mesos de juny i juliol per sumar-s'hi, però ell mateix ho havia rebutjat perquè volia continuar pilotant el departament Economia. Una negativa que el seu entorn assegura que es manté després d'haver sortit del Govern, malgrat que segons algunes fonts se li ha tornat a posar sobre la taula.

El conseller d'Economia i la consellera Victòria Alsina s'han erigit líders del sector més pragmàtic de Junts. Ara han de decidir què fan també en relació al partit: Giró és membre de la direcció de Junts i està previst que hi segueixi, mentre que Alsina només militant de base. En tot cas, ambdós tenen la seva carrera professional fora de la política. Alsina retornarà a la carrera acadèmica, ja que té plaça a la Universitat Pompeu Fabra i també a la universitat de Nova York (està en excedència), on fa de professora i dirigeix el centre per la ciència i el progrés. Al seu torn, Giró ha sigut directiu de grans empreses i abans d'aterrar a la Generalitat tenia una empresa pròpia.

stats