La Fiscalia també recorre al Suprem per suspendre el tercer grau dels presos de Lledoners

Argumenta que la llei orgànica del poder judicial estableix el caràcter suspensiu dels recursos en el cas dels condemnats per delictes greus

3 min
Els presos polítics en una sortida de Lledoners

BarcelonaTal com va fer en el cas de Carme Forcadell i Dolors Bassa, la Fiscalia ha presentat aquest dimarts un recurs davant el Tribunal Suprem contra el manteniment cautelar del tercer grau als presos polítics que són a Lledoners: Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn. El ministeri públic va recórrer la progressió a tercer grau dels dirigents independentistes i, malgrat demanar-ne la suspensió immediata, el jutjat ho va rebutjar mentre aborda el fons del recurs. Finalment, la Fiscalia ha decidit implicar el Suprem en la decisió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu escrit, la Fiscalia de Vigilància Penitenciària de Barcelona recalca que la llei orgànica del poder judicial estableix el caràcter suspensiu del recurs d'apel·lació en matèria de classificació quan es tracta de condemnats per delictes greus que puguin ser excarcerats. En paral·lel, argumenta que "no tindria cap lògica" que l'efecte suspensiu del règim de semillibertat dels presos es posposés fins al recurs d'apel·lació –el que podrà presentar, també al Suprem, quan el jutge resolgui sobre el tercer grau–, ja que això pot donar marge perquè puguin "fugir a qualsevol lloc del món".

La Fiscalia reclama una "interpretació de la norma que permeti l'efecte suspensiu en els recursos". Exemplifica en l'escrit que els presos de Lledoners ja van passar del tercer al segon grau quan l'anterior jutge de vigilància va estimar el seu recurs al juliol. Van estar en règim de segon grau fins que el tribunal sentenciador –el Suprem– es va pronunciar en contra de la classificació del tercer grau, raó per la qual "durant la tramitació del recurs els condemnats van estar en el grau que els corresponia". El cas va ser diferent pel que fa a les preses polítiques, perquè el jutjat número u no va estimar l'any passat l'efecte suspensiu del recurs –tampoc ho ha fet ara– i, per tant, van estar en règim de tercer grau durant quatre mesos i cinc dies "encara que no era el correcte". Aquesta situació, adverteix la Fiscalia, "es pot repetir sine die fins al final de la condemna" fomentada, segons el ministeri públic, per la Generalitat, que és qui ha classificat els presos en tercer grau ja en dues ocasions seguint la proposta de les juntes de tractament de les presons. Un "buidatge de la pena", com ja ha alertat en altres ocasions la Fiscalia. Per evitar aquestes situacions, recorda, es va establir una modificació de l'efecte suspensiu de la impugnació de la llei, perquè l'excarceració dels presos no es produeixi sense la intervenció del tribunal sentenciador.

En l'escrit, el ministeri fiscal rebutja, a més, la idea que l'efecte suspensiu del recurs només s'apliqui a les resolucions judicials i no a les administratives, com defensa el jutjat número cinc, ja que considera que "no tindria lògica" i es "frustraria" l'objectiu de la citada reforma. Per tant, defensa una interpretació extensiva de la llei.

Les reaccions a la Fiscalia

El 28 de gener la Generalitat va tornar a concedir als presos polítics el tercer grau que els havia revocat el Suprem al desembre. Això els va permetre participar en la campanya electoral del 14-F. La Fiscalia va recórrer la decisió l'endemà de les eleccions, i en un escrit va carregar contra el Govern per intentar "alterar la decisió condemnatòria de la sentència i el seu compliment efectiu".

Aquest dimarts l'exconseller Jordi Turull ha considerat un "diàleg a cop de bastó" la decisió de la Fiscalia. A través del seu compte de Twitter, Turull ha lamentat que aquesta sigui la fórmula de l'anomenada democràcia plena i s'ha mostrat més convençut i compromès que mai amb l'objectiu de la independència "perquè no hi hagi dubtes per a ningú, ni d'allà ni d'aquí".

També el Govern ha carregat contra la Fiscalia. Considera que tant el recurs que ha presentat aquest dimarts contra el tercer grau com la querella que va presentar dilluns contra els membres independentistes de la mesa del Parlament són una advertència al conjunt de l'independentisme per intentar rebaixar les seves aspiracions i condicionar la nova legislatura que ara comença a Catalunya. "És un avís a navegants. Res és casual", ha dit la portaveu de l'executiu català, Meritxell Budó, en la roda de premsa posterior al consell executiu, informa Quim Bertomeu. També ha vinculat la Fiscalia amb el PSOE i ha acusat el partit de Pedro Sánchez de ser responsable de la repressió. Tot i les crítiques contra els socialistes, no ha rebutjat que es torni a reunir la taula de diàleg entre la Generalitat i el govern espanyol per intentar trobar una solució al conflicte polític. Segons ella, és responsabilitat del nou executiu català prendre una decisió.

stats