Política 27/07/2021

Giró anirà al Consell de Política Fiscal mentre que Aragonès rebutja ser a la conferència de presidents

Generalitat i Estat encara no han tancat l'ordre del dia de la Comissió Bilateral

4 min
Els consellers Jaume Giró i Roger Torrent aquest dimarts a la reunió del Consell Executiu

BarcelonaEl Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) d'aquest dimecres, que reuneix el govern espanyol i els representants econòmics de les comunitats autònomes, tindrà un representant de la Generalitat al màxim nivell. Serà el conseller d'Economia, Jaume Giró, segons ha explicat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. La decisió té una certa transcendència, ja que la Generalitat feia anys que no hi enviava el conseller de la matèria i, de vegades, havia designat com a representant un càrrec de segon nivell per expressar la seva crítica sobre el funcionament d'aquest òrgan. En canvi, mentre que Giró serà al CPFF, el president del Govern, Pere Aragonès, manté al rebuig a assistir a un altre fòrum autonòmic que se celebrarà aquesta mateixa setmana: no anirà a la conferència de presidents que divendres es farà a Salamanca.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com s'explica aquest doble discurs? El Govern ho ha tractat internament en la reunió del consell executiu d'aquest dimarts. Allà Giró ha transmès que vol anar al CPFF per saber quin objectiu de dèficit planteja el govern espanyol per a les comunitats de cara al 2022. Una reunió que serà virtual: "No hi assistirà. S'hi connectarà, és una trobada virtual", ha explicat Plaja. Sigui físicament o virtualment, la Generalitat hi tindrà representació d'alt nivell perquè Giró vol aclarir "dubtes" de cara als pressupostos de la Generalitat del 2022 que està elaborant el seu departament. L'objectiu de dèficit, per exemple, serà molt important per definir els comptes. La presència de Giró és destacada també perquè el seu antecessor en el càrrec rebutjava sistemàticament anar-hi i aquest no era altre que Aragonès quan feia de conseller. El 2018, per exemple, ho justificava dient que les comunitats no tenen al CPFF "un vot decisori", i el 2020 al·legava que el govern espanyol hi prenia les decisions sempre "unilateralment". Oriol Junqueras, quan era conseller d'Economia, tampoc hi acostumava a acudir i de vegades hi havia enviat Aragonès, que llavors exercia de secretari d'Economia.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, aquest dimarts.

En canvi, malgrat les pressions rebudes, Aragonès no anirà a la conferència de presidents de Salamanca. El motiu és que considera que no és un òrgan efectiu per prendre decisions. De fet, Plaja ha explicat que el seu ordre del dia, que ja han rebut, és "molt ampli" i els ratifica en la decisió de no anar-hi. En el rerefons de no acudir als òrgans multilaterals en què participen totes les autonomies hi ha la voluntat del Govern –sobretot per la part d'ERC– de donar la rellevància més gran possible als òrgans de relació bilaterals amb l'Estat, és a dir, a la Comissió Bilateral Generalitat-Estat que es reunirà el 2 d'agost, i la taula de diàleg del 13 de setembre. La presència de Giró, de JxCat, al CPFF trenca una mica amb aquest relat, però els republicans no han volgut polemitzar-hi.

En canvi, la confirmació de l'assistència de Giró sí que ha sigut criticada per la CUP que, en paraules del seu diputat Xavi Pellicer, ha defensat ser solament en aquelles negociacions on s'avanci en l'autodeterminació i l'amnistia. "No hem d’anar a negociar engrunes", ha afirmat Pellicer.

Ordre del dia de la Bilateral

Precisament la Generalitat està negociant aquests dies amb el govern espanyol l'ordre del dia que ha de tenir la Bilateral de dilluns que ve. Segons ha explicat Plaja, encara no està tancat, però ha donat algunes pistes de sobre què vol parlar el Govern. Per exemple, de traspassos de competències pendents –la gestió de les beques i de l'ingrés mínim vital–, de conflictes institucionals que tenen oberts els dos executius en àmbits com el Tribunal Constitucional, i d'infraestructures com el port i l'aeroport. Aquest últim tema és clau per al president Aragonès, que ja n'ha reclamat la gestió directa, una demanda històrica mai aconseguida. Això sí, la Generalitat no vol que es disparin massa les expectatives sobre la reunió. "No serà possible resoldre-ho tot en aquesta trobada", ha avisat la portaveu. La màxima representant del Govern a la reunió serà la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que també aquest dimarts s'ha mostrat crítica amb l'actitud exhibida pel govern espanyol fins ara respecte a la trobada de dilluns que ve. En declaracions a l'ACN, ha reclamat "concreció" i "un calendari concret" al govern espanyol sobre els 53 traspassos que la Generalitat ha detectat que encara estan pendents de transferir des de Madrid. La consellera ha lamentat que "a menys de set dies" hi ha "poca concreció en els acords" amb l'executiu espanyol. "Exigim concreció i un calendari ajustat sobre la taula", ha reclamat, "perquè hi ha molts aspectes encara oberts". "No volem les engrunes, volem tots els traspassos pendents", ha resumit.

Un acord "diàfan"

Al Govern se li ha obert un altre front aquest cap de setmana, ja que destacats membres de JxCat han qüestionat obertament la idoneïtat de la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat. En especial, el fet que se li hagin donat dos anys de marge per funcionar. Les crítiques molesten a l'altre soci de l'executiu, ERC, ja que aquesta taula és una idea seva que espera que algun dia doni fruits. Plaja, que ha comparegut amb la consellera Gemma Geis (JxCat) al costat, ha intentat no abonar la polèmica, però sí que ha recordat que entre els dos partits hi ha un acord "diàfan" sobre la matèria i que, a més, es va firmar "fa quatre dies". Tot i que no ho ha verbalitzat, aquest acord diu que la taula de diàleg ha de tenir un marge de dos anys.

stats