PLE DEL PARLAMENT
Política 01/06/2011

El Govern elimina amb el suport del PP l'impost de successions

CiU ha acordat amb els populars signar una proposta de resolució per instar el Govern a suprimir successions i donacions abans de finals del 2012. La resta de l'oposició carrega contra la "injusta" decisió de l'executiu

S. González / R. Tugas
2 min

BarcelonaEl Govern ha aprovat la supressió de l'impost de successions gràcies als vots favorables dels 18 diputats del PP i el del diputat no adscrit Joan Laporta. CiU ha arribat a un acord amb els populars en el qual els dos grups signaran una proposta de resolució per instar el Govern a presentar abans del 31 de desembre del 2012 un projecte de llei que elimini del tot l'impost de successions i també el de donacions. La resta de l'oposició ha carregat durament contra la decisió de l'executiu, ja que considera que s'afavoreix les rendes altes en detriment dels ciutadans més desfavorits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat el seu vot favorable, el PP ha considerat que la proposta votada avui és "descafeïnada" perquè no inclou l'eliminació de donacions. "És un impost confiscatori, injust, desfassat, que va en contra de l'estalvi. Donarem suport a la iniciativa", ha dit el diputat del PP José Antonio Coto. L'acord entre CiU i PP inclou que l'eliminació de successions s'apliqui abans de finals del 2013.

"Eliminar-lo en temps de crisi i austeritat obligada és injustificable", ha assegurat la portaveu d'economia del PSC, Rocío Martínez-Sampere, que ha afegit que el govern d'Artur Mas "no vol ajuda", sinó "la combinació impossible d'obediència i aplaudiments" davant la decisió de prescindir de 400 milions d'euros. "Ho podem dir més fort però no més clar. El PSC diu que 'no' a eliminar l'impost que només paga un 6%. És una injustícia", ha conclòs.

"És una combinació de prepotència i irresponsabilitat. La crisi no l'han de pagar alguns. No en raja ni per a salut, ni per a educació ni per a la llei de dependència, però per al 6% de les herències sí que en raja", ha afirmat la portaveu d'ICV, Laia Ortiz. Per la seva banda, el diputat d'ERC Sergi de los Rios ha lamentat que CiU s'hagi quedat en el debat de fa un any, que assenyalava successions com un impost "injust". "Per això es va reformar", ha dit el diputat republicà, que ha afegit que el Govern demana "sacrificis a les classes populars mentre perdona les grans fortunes".

Per la seva banda, el diputat Jordi Cañas (Ciutadans) ha rebutjat la supressió per "irresponsable fiscalment, antipedagògica políticament i injusta socialment", mentre que Alfons López Tena (Solidaritat Catalana), d'acord amb un referèndum intern entre la militància de la formació independentista –que ha votat en un 58% rebutjar la reforma–, ha criticat la iniciativa perquè suposa renunciar a ingressos en benefici d'unes poques famílies. Finalment, el diputat no adscrit Joan Laporta s'ha sumat a CiU i PP i ha donat suport a la supressió –ahir també va anunciar el vot a favor del projecte de pressupostos del Govern.

stats