El Govern exigeix una "solució" a Sánchez que freni la causa al Tribunal de Comptes

Aragonès espera fixar data i ordre del dia de la taula de diàleg en la trobada amb Sánchez

5 min
Patrícia Plaja, portaveu del Govern, durant la roda de premsa

BarcelonaEl dia que el Tribunal de Comptes ha fet pública la fiança de 5,4 milions als 41 càrrecs i ex alts càrrecs de la Generalitat, el president català, Pere Aragonès, viatjarà aquesta tarda a Madrid per exigir al president espanyol, Pedro Sánchez, que actuï per frenar la causa oberta a l'òrgan fiscalitzador. "Li demanem que no giri el cap, i que no miri cap a un altre costat [...]. Esperem que prengui mesures", ha demanat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en roda de premsa. De fet, Plaja ha recordat les paraules del ministre de Transports, José Luis Ábalos, que va admetre la setmana passada que aquest procediment era una "pedra en el camí" per a la desjudicialització del conflicte català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu no ha volgut detallar si el Govern preveu fer front ell mateix a la fiança milionària que el Tribunal demana als encausats –fonts apunten a la possibilitat d'actuar com a aval– i l'únic que ha explicat és que els serveis jurídics de la Generalitat "estan treballant" per buscar una sortida, però ha demanat "discreció". "El Govern treballa per minimitzar al màxim l'impacte d'aquesta demanda del Tribunal de Comptes", ha dit Plaja, que ha refermat el suport de l'executiu als implicats en la causa i ha avisat que farà una "oposició frontal" a aquesta causa de "repressió econòmica". Un suport als afectats que també ha verbalitzat el president Pere Aragonès. En una publicació a Twitter, Aragonès ha criticat "l'acarnissament" del Tribunal de Comptes: "És una aberració. Una més".

Ara bé, el que sí que ha subratllat la portaveu és que l'executiu català "no es considera part perjudicada" perquè la causa del Tribunal de Comptes es basa en "delictes inexistents" sobre l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017 i que, per tant, no hi ha hagut "greuge cap a les arques de l'administració". La tesi del Tribunal és que 41 membres de la Generalitat van utilitzar fons destinats a l'acció exterior per internacionalitzar el Procés.

Un dels dirigents a qui el Tribunal de Comptes exigeix una de les fiances més elevades és l'expresident Artur Mas, que aquest dimarts ha acusat l'Estat de buscar "la mort civil i política" de tots els investigats i ha qualificat la causa com un "abús de poder" de l'òrgan administratiu. "És un abús de poder en tota regla. Això no és simplement l'aplicació d'un marc legal. És l'abús total d'aquest marc legal, la distorsió del marc legal per aconseguir el seu objectiu, que no és cap altre que el càstig i la venjança, la repressió", ha denunciat en una compareixença pública als jardins del Palau Robert de Barcelona, on també ha preguntat a Sánchez què farà: "Mirarà cap a una altra banda o farà una altra cosa?"

També els predecessors de Mas, Quim Torra i Carles Puigdemont, han criticat durament la resolució del Tribunal de Comptes. Torra ho ha qualificat d'"absoluta indecència" i Puigdemont -a qui demanen una fiança d'1,9 milions d'euros- ha dit que el procediment és "franquisme de fons i de forma".

El govern espanyol no es posiciona

La Moncloa, però, no ha respost a la demanda del Govern de buscar una solució a la causa del Tribunal de Comptes, sinó que aquest dimarts no s'hi ha posicionat al respecte i ha col·locat la pilota a la teulada del PP. La portaveu de l'executiu espanyol, María Jesús Montero, ha dit que "respecten" les resolucions del tribunal i ha exigit als populars que deixin de "boicotejar" la renovació d'aquest òrgan. Recordant les paraules d'aquest dilluns de Sánchez, que va dir que la resolució es podia recórrer, Montero ha insistit que "aquells que sentin els seus drets vulnerats poden impugnar la decisió", sense mullar-se en el paper que hi pot tenir la Moncloa. L'únic que ha parlat del rol de l'Advocacia de l'Estat ha sigut el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que ha recordat que "el funcionament del Tribunal de Comptes és que un cop s'ha fet la liquidació provisional de les fiances l'Advocacia de l'Estat no presenta demanda".

La reunió Aragonès-Sánchez

La causa del Tribunal de Comptes referma la tesi de l'independentisme que els indults eren tan sols un primer pas, però no la solució a la repressió que denuncia el moviment per part de l'Estat. "Esperem passos i canvis del govern espanyol", ha insistit Plaja. I aquesta serà una de les peticions que aquesta tarda Pere Aragonès posarà sobre la taula de Pedro Sánchez en la reunió que mantindran a la Moncloa. Una trobada que, segons ha explicat la portaveu de l'executiu, ha de ser una "reunió de treball" i no una "trobada de cortesia". "El president no va a fer-se cap foto, però tampoc va a evitar-la", ha afirmat, tot i que ha remarcat que l'objectiu de la Generalitat és que la reunió sigui "útil".

En aquest sentit, el Govern vol que la trobada serveixi, per exemple, per fixar un ordre del dia i una "metodologia" de la taula de diàleg, així com la data de la primera reunió. Patrícia Plaja ha reiterat que Aragonès exposarà a Sánchez la necessitat de resoldre el conflicte polític català des del diàleg, la "fi de la repressió" i el compliment de l'informe del Consell d'Europa, a més de reivindicar l'amnistia i l'autodeterminació. Uns compromisos que també ha adoptat Aragonès, que ha afirmat que reclamarà a Sánchez l'amnistia i l'autodeterminació: "És temps d'acció i no de renúncies". "Reactivar el diàleg sincer i la negociació amb l'Estat és la prioritat", ha dit.

Uns temes, però, que abans fins i tot de la trobada el govern espanyol ja ha avisat que no veu amb bons ulls. Montero ha advertit que en la reunió d'aquest dimarts no es faran propostes "en la matèria que la Moncloa considera línies vermelles constitucionals" sinó "de l'economia i el dia a dia". En aquest últim àmbit, Aragonès també posarà sobre la taula la gestió dels fons europeus i la sortida de la crisi social i econòmica.

El president de la Generalitat també s'asseurà a escoltar la proposta que el govern espanyol té per a Catalunya perquè, segons Plaja, a hores d'ara el Govern encara no la coneix. "És una negociació. No es va a pactar res. Són dos presidents que parlen de tu a tu", ha resumit la portaveu sobre les aspiracions del Govern dels resultats de la trobada d'aquesta tarda. Les posicions de les dues parts parteixen de punts molt distants, però tots dos presidents s'han conjurat per posar aquesta tarda la primera pedra de l'anomenat camí de la distensió.

L'oposició, dividida sobre el Tribunal de Comptes

Des del Parlament, el diputat de la CUP Xavier Pellicer s'ha sumat a la condemna i ha titllat la causa del Tribunal de Comptes de "maniobra de repressió econòmica i persecució de l'Estat". Pel que fa a la trobada entre Sánchez i Aragonès, ha dit que es tracta d'una "maniobra de l'operació Catalunya", que "continua": "Se suma a la pastanaga". D'altra banda, la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha anunciat la presentació d'una proposta al Congrés per "despolititzar" el Tribunal de Comptes, que no ha concretat. Per a la diputada, la causa contra els independentistes és "un intent a la desesperada del PP per fer fracassar aquesta etapa de diàleg".

El portaveu adjunt socialista, Raúl Moreno, s'ha mostrat, en canvi, més prudent: "Són decisions que poden ser recorregudes per la justícia. El que ens pertoca és respectar-les". Amb tot, ha admès que valoraran la proposta dels comuns quan arribi i que els socialistes han instat el PP a "despolititzar alguns dels òrgans": "S'hauria de fer aquest exercici de posar-los a disposició dels interessos generals del conjunt del país".

A l'altra banda, la diputada del PP Lorena Roldán ha exigit que "es tornin tots els diners", i ha acusat Sánchez d'haver-se convertit en "cooperador necessari del segon Procés": "El que Sánchez i Aragonès negociaran avui és la derrota de la democràcia", ha denunciat en referència a la reunió de la tarda. Un sentit similar a l'expressat pel líder de Cs, Carlos Carrizosa. "En aquesta malversació no deixarem que s'escaquegin", ha anunciat, i ha insistit que Cs preguntarà "als responsables de la recaptació executiva si ja s'està executant": "El funcionari haurà d'embargar Junqueras".

stats