El Govern proposa una candidatura només catalana per als Jocs com a últim intent per convèncer el COE

El Comitè Olímpic Espanyol ja s'ha mostrat refractari a aquesta possibilitat

3 min
Les conselleres Vilagra i Alsina presenten la logistica de la consulta dels Jocs d Hivern, Palau de la Generalitat, Barcelona.

BarcelonaNomés falta que es comuniqui oficialment, però tothom té clar que la candidatura catalanoaragonesa per als Jocs d'Hivern no arribarà a bon port, per la falta d'entesa entre governs. Davant d'aquest escenari, la Generalitat ha anunciat aquest dijous que ja prepara una candidatura exclusivament catalana per optar al certamen esportiu. No sembla, però, una opció gaire viable, perquè el Comitè Olímpic Espanyol (COE) sempre té l'última paraula sobre la configuració del projecte i, fins ara, sempre s'ha mostrat refractari a uns Jocs organitzats en solitari per Catalunya. De fet, diverses fonts apunten que aquesta posició del COE ja ha estat comunicada a la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha anunciat aquest dijous que ja ha encarregat a la coordinadora dels Jocs, Mònica Bosch, que faci "una proposta de projecte de candidatura catalana". És a dir, fins ara tots els documents i informes sobre els Jocs tenien en compte que la candidatura era conjunta amb l'Aragó. En aquest nou encàrrec, es parlarà només de Catalunya com a seu del certamen, amb "col·laboracions externes" per a les disciplines com el salt d'esquí o les de lliscament, per a les quals no hi ha infraestructures en territori català.

La Generalitat ja ha parlat "informalment" amb el COE de la possibilitat d'optar als Jocs en solitari i ha assegurat que no s'entendria que es descartés aquesta opció per les reticències previsibles de l'Aragó o perquè el govern espanyol no es volgués enfrontar a les possibles crítiques. "Ningú ha de tenir dret a veto", ha sostingut la consellera en un esmorzar informatiu del Fòrum Europa. "Ens veiem capacitats per fer-ho i no entendríem que no fos així. Podem perdre l'oportunitat d'organitzar uns Jocs", ha alertat.

El Govern no només ha tingut contactes amb el COE, sinó que també en va tenir recentment amb el Comitè Olímpic Internacional (COI) en una visita que els seus responsables van fer a Madrid. Segons Vilagrà, al COI li agradaria que hi hagués una candidatura europea als Jocs d'Hivern –per ara només hi ha confirmades les de Sapporo (Japó), Salt Lake City (Estats Units) i Vancouver (Canadà)– i no s'entendria que no hi fos per la incapacitat d'arribar a un acord. A més, ha recordat que els Pirineus són l'"única serralada" del continent que encara no ha acollit el certamen esportiu. En definitiva, la Generalitat està convençuda que si s'aconseguís tancar la candidatura –conjunta o en solitari– acabaria sent la favorita a ulls del COI, que és a qui correspon prendre la decisió definitiva.

La candidatura dels Jocs es va començar a enverinar al març. Les tres parts van anunciar un "acord tècnic" per tancar el repartiment de disciplines entre cada territori, però hores després l'Aragó es va fer enrere. Des de llavors, qualsevol aproximació ha sigut infructuosa. En aquest estira-i-arronsa, el president del COE, Alejandro Blanco, s'ha mostrat més pròxim a la Generalitat que al govern aragonès –ha tingut fins i tot retrets creuats en públic amb el president Javier Lambán–, però d'aquí a acceptar una candidatura catalana hi ha tot un món.

Terminis per presentar el projecte

En el cas improbable que el COE acceptés una candidatura en solitari, hi hauria temps per fer-la, ja que la decisió sobre la seu dels Jocs es prendrà definitivament la primavera de l'any vinent. Tot i això, Vilagrà ha admès que el projecte hauria d'estar enllestit "com més aviat millor". "Ho podem fer sols i hi ha informes que ho corroboren", ha assegurat, i ha donat a entendre així que la Generalitat no començarà de zero a preparar la candidatura en solitari.

També ha mantingut les crítiques contra l'Aragó, a qui el Govern responsabilitza de la manca d'entesa perquè la part aragonesa es va fer enrere de l'acord tècnic inicial. Per a la consellera, hi ha hagut "petits localismes [per part de l'Aragó] que han acabat desdibuixant la candidatura" conjunta. De fet, ha atribuït el més que previsible fracàs de la candidatura compartida al fet que l'any vinent hi ha eleccions autonòmiques a l'Aragó, cosa que ha fet que Lambán s'excedís a l'hora de marcar perfil propi. "Es nota que hi ha eleccions pel to anticatalanista", ha conclòs.

L'anunci de la Generalitat de voler avançar en solitari ja ha generat un reguitzell de reaccions, cap de suport. Per exemple, la del principal afectat, el president aragonès, Javier Lambán, que ha anunciat una resposta "contundent" si Catalunya fa aquest pas i també ha avisat el COE, per si té la temptació de pensar-s'ho: "Hi hauria un problema territorial molt greu i una crisi política també molt greu". El líder del PSC, Salvador Illa, ha demanat treballar fins a "l'últim minut" per una candidatura conjunta, i el de Cs, Carlos Carrizosa, ha augurat que el COI mai validarà l'operació sense Aragó. Finalment, la plataforma en contra del certamen, Stop JJOO, ha considerat que el projecte ja està "enfonsat" i ha demanat a Vilagrà que "aturi l'agonia". El desenllaç, la setmana que ve.

stats