Guanyem Catalunya valida el preacord amb ERC

És la primera de les onze organitzacions de la candidatura que es posiciona públicament a favor del pacte

3 min
Dolors Sabater

A poques hores que s'obri la votació per avalar el preacord amb ERC, Guanyem Catalunya, que forma part de la candidatura anticapitalista, ha validat el pacte amb els republicans. En un comunicat, la formació liderada per Dolors Sabater ha valorat "positivament" el preacord, ha apuntat que és "un primer pas" i ha emplaçat a "seguir treballant en la mateixa línia" perquè les seves propostes "influeixin en el pes de la legislatura". "Caldrà aprofundir-hi, concretar, calendaritzar i establir mecanismes de control", argumenten, i subratllen que veuen la "predisposició" d'ERC a iniciar canvis en aquesta legislatura. "Hi caldrà seguir amb valentia", ha remarcat en el text.

Així mateix, Guanyem ha reclamat que no es perdi temps en "tacticismes" davant la investidura de Pere Aragonès, quan continuen les negociacions i quan JxCat ha afirmat que "previsiblement" no hi haurà acord aquest divendres. La plataforma de Sabater ha demanat "unitat estratègica" entre les candidatures independentistes i que es treballi "en acords a tres bandes". Guanyem Catalunya ha demanat prioritzar els interessos col·lectius als de partit, i ha advertit: "No es pot repetir el que va passar amb la votació de la mesa del Parlament, on es va optar per esgotar el temps amb decisions a l'últim moment". Guanyem, que es va mostrar partidària d'entrar al futur Govern durant la precampanya, ha apuntat que estan "disposats a assumir totes les responsabilitats que calguin si aquesta és una legislatura valenta i decidida a assolir els objectius de país".

La resta d'organitzacions

De les onze organitzacions que integren la candidatura de la CUP, Guanyem és la primera que es posiciona públicament a favor del preacord, tot i que Constituents per la Ruptura també hi votarà favorablement, segons remarquen fonts del partit. Poble Lliure, que apostava per entrar a l'executiu, una opció que no es planteja en la votació i que es deixa oberta en el preacord a l'equador de la legislatura, també podria validar el preacord, tot i lamentar que queda curt en l'àmbit nacional i també en el flanc social. El cantautor Lluís Llach, que va anunciar el suport a la candidatura durant la campanya i que és proper a Poble Lliure, ha carregat contra el preacord dels cupaires amb ERC: "Això dels amics de la CUP-GUANYEM esperant dos anys que la taula de diàleg fracassi quan fins i tot els que no són profetes ja ho saben, si més no, crida l'atenció", ha piulat.

Lluita Internacionalista (LI), en canvi, ahir ho va fer en contra. En un comunicat, la formació trotskista va advertir que avalar el pacte significarà “podemitzar” la CUP en al·lusió al fet que es difuminin els seus ideals com considera que passa a l'Estat amb Podem i el PSOE. LI refusa convertir-se en un soci estable del nou Govern ni aprovar els pressupostos, però secunda l'opció de facilitar la investidura "amb les mínimes abstencions necessàries i la resta de vots en contra", a canvi de tres contrapartides concretes: "La llibertat i retirada de tots els càrrecs de la Generalitat contra els i les joves detinguts a les manifestacions", la prohibició de les bales de foam i "una partida extraordinària –clara i ja definida– de diners a sanitat, educació i serveis públics".

Endavant, l'altre gran sector de la CUP, també es podria decantar per votar-hi en contra en la primera volta, segons han revelat fonts de l'organització, però secundar la investidura de Pere Aragonès en la segona votació, per aconseguir "un pacte més favorable i més bones condicions per fiscalitzar el futur Govern".

Sigui com sigui, la votació està encaminada a facilitar la investidura del candidat republicà perquè si les bases voten que el preacord no és suficient, s’intentarà millorar l’acord en les últimes hores però mantenint el vot favorable, com reflecteix el document al qual va tenir accés l’ARA. I en el cas que les bases tombin el preacord, el secretariat posa sobre la taula fins i tot que la CUP faciliti “igualment” la investidura d’ERC amb una abstenció en segona volta. Només es votarà en contra de la investidura si les bases refusen el preacord, però el secretariat explica que continuarà “treballant per assolir un nou acord, si és possible”. A la votació, hi participaran finalment 1.401 persones després que aquest dimecres a les quatre de la tarda s'hagi tancat el cens per participar-hi. La CUP ha informat que aquest dijous a la una del migdia informarà dels resultats en una roda de premsa.

stats