Política 18/11/2012

Herrera presenta 10 compromisos pels drets socials i nacionals per la propera legislatura

El candidat d'ICV-EUiA demana retirar l'euro per recepta, recuperar beques menjador i una llei de transparència

Acn
2 min
El candidat d'ICV-EUiA, Joan Herrera, durant el seu míting al Centre Cívic de la Salut de Badalona aquest dijous / ACN

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } El candidat d'ICV-EUiA a la presidència de la Generalitat, Joan Herrera, ha presentat aquest diumenge 10 compromisos per posar en marxa a l'inici de la propera legislatura, a favor dels drets socials, nacionals i per la transparència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer d'aquests compromisos és aconseguir una nova fiscalitat més justa i progressiva amb "un pla de xoc" contra el frau fiscal, recuperant l'import de successions, impostos sobre les grans fortunes, sobre els dipòsits bancaris, sobre l'energia nuclear i sobre les substàncies contaminants. També proposa un nou tram català de l'IRPF per les rendes més altes i que es modifiquin els impostos sobre hidrocarburs, matriculació, impost de societat, IRPF i IVA aplicant una perspectiva ambiental.

El segon compromís és que s'arribi a un acord nacional pel dret a decidir "perquè la ciutadania pugui expressar allò que vol pel país". El tercer consisteix en establir una renda mínima de ciutadania per evitar l'exclusió i la pobresa, així com incloure l'alimentació en la cartera de serveis socials. El quart compromís és reformar la llei del dret a l'habitatge "recuperant l'expropiació forçosa", establint un parc públic de lloguer, la dació en pagament retroactiva i l'aturada dels desnonaments.

Transparència per evitar corrupció

El cinquè compromís és l'eliminació de l'euro per recepta perquè és un impost "inútil". El sisè és la recuperació de les beques menjador i els serveis de 0 a 3 anys i invertir en programes que garanteixin la cohesió social. En l'àmbit de l'ensenyament hi ha una setena proposta: l'eliminació de l'augment de les taxes universitàries. El compromís vuitè és la paralització de la privatització d'Aigües Ter Llobregat, TABASA i els Túnels del Cadí perquè ha assegurat que "no es poden malvendre estructures d'estat". També ha apostat per la revitalització i modernització de l'Agència Catalana de l'Aigua.

El novè compromís és l'aprovació d'una llei de transparència per evitar nous casos de corrupció que permeti que tota la informació sigui pública i hi hagi control dels lobbies. Per últim, el decàleg d'Herrera es tanca amb la promesa de no fer pactes ni amb CiU ni amb el PP ni per recolzar "les polítiques de dretes".

stats