Política 01/04/2016

La Hisenda catalana amplia la xarxa al territori: passarà de 53 a 142 oficines tributàries

El Govern i les diputacions posen en marxa un conveni de col·laboració per estendre la finestreta única. També es compartirà més informació entre les cinc institucions

Núria Orriols
2 min
Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d’Economia, té el repte de construir una Hisenda pròpia en un marc autonòmic, una peça clau per a la transició cap a la República.

BarcelonaAra fa dos anys la Generalitat i les quatre diputacions catalanes van solemnitzar el naixement de Tributs de Catalunya: una xarxa d'oficines d'atenció al contribuent, embrió de la Hisenda catalana, desplegada per tot Catalunya. Aquest divendres el vicepresident, Oriol Junqueras, ha mantingut una reunió amb tres dels quatre presidents de les diputacions per fer balanç dels dos primers anys de funcionaments de l'administració tributària catalana i estrènyer la col·laboració.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ha anunciat, després de la trobada, que a principis de maig s'ampliarà la xarxa de l'Agència Tributària catalana. Es passarà de 53 a 142 oficines que exerciran la recaptació per via executiva i també les funcions que ara duien a terme les Diputacions. Es tracta d'una "finestreta única", ha aclarit la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, que ha destacat la importància de "facilitar amb més eficàcia i més eficiència els serveis de la ciutadania". Es tracta de compartir els mecanismes de recaptació de les cinc institucions i les instal·lacions existents.

Segons el vicepresident, també s'"avançarà" cap a un model consorciat que "posarà en comú" la informació tributària que tenen les cinc institucions. Un apunt important tenint en compte que, una de les dificultats de la Generalitat en relació a la construcció de la Hisenda, és la manca de dades tributàries dels contribuents. "La nostra voluntat és maximitzar l'eficiència de la recaptació i combatre el frau fiscal", ha dit Junqueras. Entre aquesta informació s'inclou la corresponent als canvis de titularitat en relació a l'impost de béns immobles o la referida a les liquidacions en concepte de l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana.

"És un pas més en el camí de l'eficiència, el bé comú i un pas més en el camí que els ciutadans ens han demanat", ha explicat Junqueras, en al·lusió al mandat del 27-S. De fet, la finestreta única ja es va posar en marxa a principis de 2014 amb un total de 53 oficines que incloïen les delegacions de l'Agència Tributària Catalana i 49 organismes autònoms de les quatre diputacions.

En aquesta legislatura, la conselleria de Junqueras també té com a objectiu triplicar el personal de gestors i inspectors tributaris i esgotar el marc autonòmic assumint les competències pròpies que fins ara gestionava l'Estat, com la recaptació per via executiva de tots els tributs o el cobrament directe d’alguns impostos propis que per ara tramiten els registradors de la propietat.

A la trobada, que ha durat dues hores, hi eren presents Junqueras, el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, el director del programa per a l'aplicació i el desenvolupament dels tributs de Catalunya, Jordi Boixareu, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, no ha pogut assistir a la reunió perquè li coincidia amb el ple.

stats