Política 21/09/2016

El cas Palau podria jutjar-se entre gener i abril

L'Audiència de Barcelona ha proposat a les defenses i acusacions reunir-se a l'octubre per acordar si aquest calendari els aniria bé

Montse Riart
2 min
Millet, que està en llibertat amb càrrecs, en una de les seves visites a la Ciutat de la Justícia.

BarcelonaDesprés de set anys d'investigació, de desenes de recursos i de dos anys en què semblava que la tramitació s'havia encallat, l'Audiència de Barcelona ha posat la primera data per jutjar el cas Palau de la Música, el suposat finançament irregular de Convergència a través de la institució cultural mentre la lideraven Fèlix Millet i Jordi Montull. El tribunal proposa a les parts celebrar el judici entre gener i abril del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, es tracta encara d'una primera data orientativa. La secció desena de l'Audiència de Barcelona, que és qui jutjarà el cas, ha convocat totes les defenses i acusacions –en total en són 38– a una reunió el proper 3 d'octubre per fixar el calendari definitiu. Conscient que alguns dels advocats tenen altres judicis de gran volum pendents, com ara el del 9-N, els ha demanat que portin les seves agendes professionals per ajustar al màxim el calendari.

El judici es farà a la Ciutat de la Justícia

L'elevat volum d'acusacions, defenses i públic també ha fet variar la ubicació del judici. Pels delictes que es jutjaran s'hauria de fer a l'Audiència de Barcelona, però finalment s'ha optat per buscar un espai amb més capacitat: les noves instal·lacions de la Ciutat de la Justícia.

Precisament la Ciutat de la Justícia és una de les obres sota sospita pel presumpte finançament irregular de Convergència. La tesi de la Fiscalia és que la constructora Ferrovial va pagar una comissió al partit per assegurar-se l'adjudicació d'aquesta obra o d'altres i que el pagament es va dissimular a través d'una donació al Palau, que Fèlix Millet i Jordi Montull haurien fet arribar al partit.

El magistrat ponent del judici serà Julio Hernández Pascual. La causa del cas Palau té 60.784 folis: 102 volums distribuïts en 65 capses que durant set anys ha instruït el jutjat d'instrucció 30 de Barcelona. En total hi ha 16 acusats, entre ells, l'extresorer de Convergència Daniel Osàcar, per a qui el fiscal Emilio Sanchez Ulled demana set anys i mig de presó, i els dos saquejadors confessos del Palau, Fèlix Millet i Jordi Montull, que s'enfronten a una condemna de 27 anys i mig.

El judici del cas Palau farà seure també al banc dels acusats Convergència, com a responsable a títol lucratiu. La Fiscalia creu que el partit es va embutxacar 6,6 milions d'euros en "comissions il·lícites". Inicialment va posar com a garantia la seu del carrer Còrsega de Barcelona, però després la va intercanviar per 15 locals de diferents municipis, que el jutge ha embargat.

stats