Política 30/03/2017

JxSí i la CUP vorejarien la majoria absoluta al Parlament en cas de noves eleccions

ERC consolida el seu avantatge a les enquestes per als comicis espanyols i superaria En Comú Podem, segons el CEO

Aleix Moldes
3 min
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, abans de començar el ple / ACN

BarcelonaJunts Pel Sí repetiria victòria en unes eleccions al Parlament de Catalunya. El baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) li atorga entre 58 i 60 escons, una xifra similar a la de les darreres enquestes, que suposaria un retrocés d'entre 2 i 4 diputats respecte de les eleccions del 27 de setembre del 2015. Amb un 37% de l'estimació de vot, la coalició independentista –que tant ERC com el PDECat assumeixen que no es repetirà– aconseguiria el triple de diputats respecte de la segona opció, C's, que, amb entre 20 i 21 diputats, es quedaria per sota dels 25 que va aconseguir el 27-S.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La majoria absoluta de l'independentisme continua en perill, tal com ja han anat apuntant els últims baròmetres del CEO. La CUP, amb un pronòstic de 8 escons, en perdria 2 respecte a les últimes eleccions, i la suma amb Junts Pel Sí podria estar per sota dels 68 diputats que marquen la majoria absoluta al Parlament. CSQP (18-19), PSC (15-16) i PP (13) són els únics partits que milloren perspectives electorals.

Pel que fa al Congrés dels Diputats, ERC guanyaria les eleccions i obtindria entre 12 i 14 diputats, amb el 22,4% de l'estimació de vot. En Comú Podem, que seria el partit més votat amb el 23,8% del suport ciutadà, ocuparia la segona posició en nombre d'escons i n'obtindria entre 11 i 12. La resta de partits perdrien suport. El PSC passaria del 16 al 15% dels vots, però mantindria els 7 diputats; el PDECat baixaria dels 8 diputats actuals i es quedaria entre 5 i 6; el PP perdria un escó, fins a situar-se en 5, i C's seria l'últim partit que obtindria representació a la cambra baixa espanyola i passaria dels 5 actuals a una forquilla d'entre 4 i 5.

Dos terços de Junts Pel Sí prefereixen ERC abans que el PDECat

Un 28% dels enquestats afirma que si demà se celebressin eleccions al Parlament votaria Junts Pel Sí. Les probabilitats que es repeteixi la coalició entre ERC i el PDECat són, però, mínimes. Esquerra ha rebutjat en tot moment aquesta possibilitat ("era una candidatura excepcional per a unes eleccions excepcionals", segons diuen els seus líders), i el PDECat, en boca de la seva coordinadora general, Marta Pascal, ha assumit que cadascú presentarà la seva pròpia candidatura quan arribi el moment de convocar unes eleccions.

Quan ofereix els resultats, el CEO agrupa dins JxSí a tothom qui diu que votarà per ERC i a tothom qui diu que votarà pel PDECat (i a tothom que no especifica i diu que votarà per JxSí). Però és possible desgranar les dades. El mateix director del CEO, Jordi Argelaguet, ho ha fet durant la roda de premsa d'aquest dijous a petició dels periodistes. "Del 28% d'intenció directa, un 18% diu que votarà ERC, un 5% el PDECat i un 5% no especifica i diu JxSí", ha explicat.

La tendència fa temps que apunta a una futura hegemonia electoral dels republicans al Parlament. De fet, gairebé dos terços dels votants de Junts Pel Sí votarien a favor d'ERC en cas de nous comicis a la cambra catalana. Segons Argelaguet, les dades obtingudes situen ERC amb més del 60% dels suports dels votants de JxSí. L'únic cas en què, ara per ara, ha enfrontat ERC i el PDECat electoralment, ha estat el de les eleccions al Congrés dels Diputats. Allà, ERC va assolir el 18,2% dels vots i va superar el PDECat en quatre punts (13,9%). La diferència, però, s'amplia a les enquestes. En l'estimació de vot, els republicans obtenen el 22,4% i dupliquen el resultat dels antics convergents (11,4%). Un cop més, els dos terços a favor d'Esquerra.

Junqueras és el líder més ben valorat, i Rajoy, el pitjor

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ocupa un baròmetre més la primera posició a la llista dels líders més ben valorats per la ciutadania. El líder d'ERC assoleix una nota mitjana del 5,58 i supera el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ocupa la segona posició amb un 5,28. Com ja ha passat en altres ocasions, tots dos aproven tant entre els votants de JxSí com entre els de la CUP.

Només aproven quatre polítics. A més de Junqueras i Puigdemont, la ciutadania puntua amb un 5,1 al portaveu dels comuns, Xavier Domènech, i amb un 5,14 el diputat de la CUP Benet Salellas. El nivell de coneixement de tots dos, però no arriba al 50%. A Domènech el coneix un 46% dels catalans, i a Salellas, el 16% de la població.

La portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, obté un 4,74; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, un 4,39; el president del grup dels comuns al Parlament, Lluís Rabell, un 4,12, i la cap de l'oposició, Inés Arrimadas, suspèn amb un 3,12. Tots aproven, però, entre els votants dels seus respectius partits.

La classificació la tanca el president del govern espanyol. Mariano Rajoy, que no acostuma a aparèixer en la llista, s'ha de conformar amb un 1,82 de nota mitjana i només aprova entre els votants del PP, que el puntuen amb un 6,94.

stats