Corrupció

L'advocat de Bárcenas planteja un acarament amb Rajoy al judici sobre la caixa B del PP

La Fiscalia rebat Casado i nega haver filtrat el document de confessió de l'extresorer

4 min
L'extresorer del PP Luis Bárcenas, al banc dels acusats en el judici sobre la caixa B

MadridLuis Bárcenas assegura que va ser Mariano Rajoy en persona qui va destruir els documents que provaven la caixa B del PP (sense saber que en guardava una còpia). Així que no és estrany que durant el tràmit de qüestions prèvies del judici sobre la comptabilitat oculta dels populars, el nou advocat de Bárcenas, Gustavo Galán, hagi insistit en la declaració com a testimoni de l'expresident del PP -en principi ja està prevista-. Però ha anat més enllà i, abans de conèixer la versió del també expresident espanyol, ja ha avançat que sol·licitarà un acarament amb el seu client si es constata una versió contradictòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El lletrat ha deixat caure aquesta possibilitat sense haver escoltat ni tan sols el testimoni de Rajoy, però ha anticipat que probablement no coincidirà amb la del seu representat. En la primera sessió del judici oral ja s'ha viscut un primer xoc entre les defenses de l'extresorer i la del PP: l'advocat que representa el partit, Jesús Santos, ha acusat el lletrat de Bárcenas de contribuir a aquest "circ" amb les seves peticions i fer seguidisme de les acusacions populars -entre d'altres Esquerra Unida i l'Observatori DESC, representat per Gonzalo Boye-, que "només busquen l'escarni dels seus adversaris polítics".

Galán també ha denunciat que en el marc de l'operació Kitchen es va sostreure al seu representat documentació que provaria el seu relat, fet que provoca un "dèficit" per a la seva credibilitat. De fet, ha qualificat aquella maniobra de "més greu" que els delictes que s'atribueixen a Bárcenas. El lletrat ha reclamat també que declarin com a testimonis persones que coneixen la conversa entre el periodista Francisco Mercado i l'extresorer Álvaro Lapuerta, en la qual s'hauria parlat de la comptabilitat paral·lela i els pagaments de sobresous a exdirigents del PP. Bárcenas apuntava en el seu escrit que havia escoltat la gravació i ara vol apuntalar el que s'hi diu amb els testimonis dels periodistes Ernesto Ekaizer, Eduardo Inda i Marisa Gallero.

L'extresorer ha tornat aquest dilluns al banc dels acusats en la primera sessió del judici sobre la caixa B del PP, en què fonamentalment s'investiga si les obres de reforma de la seu del partit al carrer Génova 13 de Madrid es van pagar amb diner negre. Estan acusats Bárcenas, l'exgerent Cristóbal Páez i tres persones vinculades a Unifica, l'empresa d'arquitectura que va participar en les obres. A més, el PP està acusat com a responsable civil subsidiari.

La Fiscalia treu ferro a l'escrit de Bárcenas

També ha tingut protagonisme aquest dilluns la Fiscalia, que es defensa de les acusacions del PP i nega haver filtrat als mitjans de comunicació l'escrit de confessió de Luis Bárcenas en plena campanya electoral a Catalunya. El líder de l'oposició a l'Estat, Pablo Casado, ha volgut rebatre els dards de l'extresorer del PP i ha carregat contra el president espanyol, Pedro Sánchez, i el ministeri públic especulant que havia pactat amb Bárcenas l'elaboració i difusió del document. En una entrevista aquest mateix dilluns a Onda Cero, Casado ha admès indirectament que no tenia proves de la seva tesi -ha dit que no seria la primera vegada que la Fiscalia maniobra a favor del PSOE- i la Fiscalia ha volgut rebatre les acusacions.

"El document, firmat per Luis Bárcenas, va entrar a la Fiscalia Anticorrupció el passat dia 2 de febrer de 2021 [dimarts] i s'ha tractat confidencialment, sense que hagi estat entregat o divulgat als mitjans de comunicació. L'escrit es va posar en coneixement de la fiscal general de l'Estat el dia 4 de febrer de 2021 [dijous] -assegura el ministeri públic en una nota de premsa-. La Fiscalia Anticorrupció no s'ha dirigit en cap moment a Luis Bárcenas buscant col·laboració o confessió en cap dels procediments en els quals intervé aquesta Fiscalia, com tampoc ho ha fet en el passat amb la resta d'acusats o investigats en les diferents peces ja concloses o pendents de conclusió en el denominat cas Gürtel", afegeix.

Més enllà d'això, la Fiscalia subratlla que les novetats del contingut de la confessió de Bárcenas són "escasses" i no n'hi ha "cap de substancial", tant en el judici que aquest dilluns ha començat a l'Audiència Nacional com en la resta de peces que s'investiguen, a l'espera del que pugui declarar o aportar pel que fa a documentació. Per últim, sobre l'escrit, la Fiscalia anota que l'ha traslladat al jutjat d'instrucció 5 i 6 de l'Audiència Nacional -el que investiga els papers de Bárcenas i el que instrueix la Kitchen- per si és necessari que Bárcenas ratifiqui o ampliï la informació que hi dona.

Compareixença de Casado a la comissió de la Kitchen

El cas Kitchen viu una derivada al Congrés amb la comissió d'investigació. Tot i que el secretari d'organització del PSOE, el ministre José Luis Ábalos, ha exigit que Pablo Casado doni explicacions per la situació del partit, perquè el considera marcat per la corrupció, creu que no pertoca que l'actual líder del PP declari a la cambra baixa, informa Mariona Ferrer i Fornells. "Crec que la relació de compareixents [en què no figura Pablo Casado] és l'oportuna en aquests moments", ha dit durant una roda de premsa virtual després l'executiva del PSOE. Quan se li ha demanat si no és una contradicció, ha assegurat que no perquè els compareixents a la comissió són "persones vinculades directament amb el cas".

Les paraules d'Ábalos s'han produït després que Podem hagi recuperat la petició de compareixença de Casado, tot i que la portaveu del partit lila, Isa Serra, no ha volgut mullar-se sobre si és urgent. "Cal consultar el grup parlamentari sobre els temps i el moment que es consideri oportú", ha afirmat.

stats