Política 05/01/2017

L'ANC d'Osona triplica la venda de fanalets amb l'estelada

En dos dies n'ha distribuït uns 1.500, i l'entitat assegura que han vingut compradors de Barcelona, Figueres, Calella o Torredembarra

Acn
2 min
Fanalet amb l'estelada per a la cavalcada de Reis de Vic

BarcelonaL'ANC d'Osona ha distribuït en dos dies un total de 1.500 fanalets amb l'estelada, el triple del que preveia inicialment. Des de l'entitat han fet mans i mànigues per aconseguir més fanalets. Així s'ha explicat a l'ACN la coordinadora de l'entitat, Jèss Carol: "Estem treballant per poder-ne tenir alguns més per a aquesta tarda". La polèmica generada al voltant dels fanalets independentistes ha agafat per sorpresa la territorial de l'ANC i Carol considera que "davant del rebombori generat la ciutadania s'ha bolcat en el fanalet i la demanda ha anat creixent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, la gran repercussió ha portat que persones vingudes de Torredembarra, Calella, Figueres o Barcelona s'hagin desplaçat fins a les parades que l'ANC ha muntat a la Rambla del Passeig de Vic per aconseguir un fanalet.

L'estoc de fanalets amb l'estelada que tenia inicialment l'Assemblea Nacional Catalana era de 500 unitats, però davant de la creixent demanda que hi ha hagut Carol ha explicat que han hagut de fer "mans i mànigues" per disposar de més unitats.

Carol considera que el gran rebombori que s'ha generat al voltant de la proposta ha provocat que "la ciutadania s'hi hagi bolcat i la demanda hagi anat creixent". La coordinadora de l'entitat a Osona creu que en moltes cavalcades del país es podran veure fanalets amb l'estelada i ha recordat que la iniciativa es du a terme des de l'any 2012, cosa que fa que "molta gent conservi els fanalets dels anys anteriors".

La polèmica pels fanalets es va desencadenar dilluns en anunciar-se des de les seccions locals de Vic d'Òmnium i l'ANC la convocatòria que animava els assistents a la Cavalcada de Reis a portar fanalets amb estelades. Posteriorment van afirmar que aquest és un esdeveniment que es fa des del 2012. La iniciativa, però, va rebre nombroses crítiques polítiques, especialment des del PP i C's, va aixecar un gran rebombori a les xarxes socials i el Govern de la Generalitat se'n va voler desmarcar tot i assegurar que "la respectava".

Fins i tot algunes veus autoritzades del món independentista l'han criticat, com el diputat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que va dir que la proposta "grinyola" i que ell no hauria fet la convocatòria. En canvi, el president nacional de l'ANC, Jordi Sànchez, va emmarcar l'acció "dins la normalitat". Per la seva banda Òmnium s'ha desmarcat de la iniciativa i ha assegurat que "no concorda" amb els plans de l'entitat.

stats