CAP A LES PLEBISCITÀRIES
Política 30/11/2014

L’ANC s’implicarà a fons per una candidatura “transversal”

Reclama eleccions ja i programa amb contingut social

Oriol March
2 min

Cornellà de Llobregat“No s’han de confondre els rols de la societat civil i de les institucions públiques. Tots dos són exactament igual de decisius, absolutament complementaris, però han de tenir perfils ben definits i no trepitjar-se”. Aquesta era l’advertència que llançava el president, Artur Mas, en la seva conferència de dimarts quan es referia a les “debilitats” i als “errors” del camp sobiranista. A Palau no va agradar que el 19 d’octubre, en ple trencament de la unitat sobiranista al voltant del 9-N original, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, reclamés “eleccions en tres mesos”. Ahir, a Cornellà, l’ANC va oferir un posicionament a favor de la unitat sobiranista “transversal” que permeti constituir un nou Parlament durant la pròxima primavera, en el que es pot interpretar com una pressió a Oriol Junquras i a ERC, principals interpel·lats per Mas. L’Assemblea manté que cal fer-les al febrer i vol que la data s’anunciï molt aviat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“La proposta del president és un bon punt de partida per fer possible la construcció d’una àmplia unitat política i social a l’entorn d’una candidatura transversal que tingui com a principal objectiu l’assoliment de la independència nacional en el termini més breu possible”, assenyala la Declaració de Novembre, en la línia del que publicava l’ARA. Forcadell i Jaume Marfany, vicepresident de l’entitat, van ser els encarregats de llegir el document davant del centenar de participants. L’ANC ja es va implicar en les negociacions sobiranistes per teixir un punt comú en les eleccions europees -sense èxit- i s’ha proposat el mateix de cara a les futures plebiscitàries.

“L’Assemblea assumeix el repte i es compromet a implicar-se a fons perquè sigui possible la configuració d’una candidatura d’aquestes característiques [transversal], que representi i inclogui totes les sensibilitats socials i polítiques del sobiranisme”, assenyala la Declaració de Novembre. Aquesta llista, segons va explicar després Forcadell, no ha de ser una suma de Convergència i ERC, sinó de tots els integrants del bloc sobiranista. “Cal enfortir la unitat a partir d’ara”, sostenen els responsables polítics de l’ANC.

La prioritat de l’entitat presidida per Forcadell -a qui es dirigeixen les mirades a l’hora de formar una llista unitària de partits i societat civil- és definir el què, és a dir, plasmar el programa independentista, que hauria de dotar el nou estat d’eines “per combatre la corrupció, la precarietat i la pobresa”. Després cal abordar el com, el quan -la data de les eleccions i el calendari postelectoral- i finalment el qui. L’Assemblea no té intenció de mullar-se a l’hora de definir qui és el millor candidat, i de moment només demana als partits (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP) que s’asseguin a bastir la candidatura “transversal”.

L’ANC també es va encarregar de demanar que es mantinguin “espais unitaris de treball” com el 9-N alternatiu per fer possibles les plebiscitàries. Mentrestant, però, els membres de l’ANC es proposen “continuar ampliant la majoria social” a favor de la independència sense perdre la “cohesió”. Els estrategs ja es plantegen noves accions per seguir fent pedagogia a favor de l’estat independent per a Catalunya.

stats