POLÈMIC HOMENATGE
Política 16/05/2013

Tots els partits, menys el PP i C's, reclamen la dimissió de Llanos Luna per l'homenatge als excombatents nazis

Consideren especialment greu el fet després que diversos líders del PP han identificat amb el nazisme les aspiracions catalanes i actuacions de la PAH

Ara
3 min
La ciutat de Girona declara Llanos de Luna 'persona non grata'

Barcelona P { margin-bottom: 0.21cm; } Ja en són cinc els partits que han demanat la dimissió de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per l'homentage als excombatents nazis. El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha exigit la "destitució immediata" de María de los Llanos de Luna "per una qüestió de respecte i consideració a les víctimes de l'Holocaust i de la barbàrie nazi". "Són masses les actuacions i declaracions de banalització del nazisme i cal actuar amb contundència i tallar de soca-rel aquestes accions i actituds", ha asseverat Turull, que ha insistit en la necessitat de destituir la delegada del govern espanyol a Catalunya "per una qüestió d'exemplaritat de les institucions públiques en un estat democràtic". "És la gota que fa vessar el got de la lamentable actuació de la senyora Llanos de Luna en l'exercici del seu càrrec", ha conclòs en un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC ha titllat “d'absolutament deplorable i injustificat” que De Luna lliurés un diploma oficial als excombatents espanyols que van col·laborar amb Hitler. “És un greu atemptat tant contra la memòria democràtica com contra la dignitat de les víctimes de la barbàrie nazi i feixista”, han assegurat en un comunicat. Per aquest motiu han demanat la dimissió de la delegada del govern i, si no es produeix, que sigui cessada pel mateix ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. En l'acte de lliurament dels certificats hi havia l'alcalde socialista de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca. “Ni sabia ni va poder evitar que es produís aquest lamentable fet, la responsabilitat del qual recau exclusivament en la delegació del govern a Catalunya”, han argumentat els socialistes.

El cap de files d'ERC a Madrid, Alfred Bosch, també ha reclamat la dimissió de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per l'homenatge que va fer dissabte als excombatents espanyols a l'exèrcit nazi i que ha revelat 'La Directa'. Així, el dirigent independentista ha demanat la compareixença del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, perquè en doni explicacions, i ha presentat una proposició no de llei que insta a destituir de manera fulminant Llanos de Luna i que el govern espanyol demani disculpes, sobretot després de "l'ús banal del nazisme i del feixisme que hem vist en els darrers dies en boca de dirigents populars o de mitjans de comunicació de l'entorn del PP". "Mentre tots els estats commemoren la fi del nazisme i el condemnen, actes com el que hem denunciat fan que l'estat espanyol visqui una situació vergonyosament excepcional, sobretot perquè són els membres del govern qui els donen cobertura", ha afegit Bosch.

De la mateixa manera, el diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch ha reclamat la dimissió de la delegada del govern espanyol a Catalunya. "És inacceptable que la delegada del govern del PP faci homenatges a excombatents de l'exèrcit de Hitler i que, al mateix temps, la dirigent del PP, María Dolores de Cospedal, acusi els membres de la PAH de nazis per reclamar el dret a un habitatge digne i que s'aturin les actituds abusives de les entitats financeres amb els préstecs hipotecaris", ha denunciat Bosch en un comunicat i, per tant, n'ha exigit el cessament "fulminant" si no dimiteix ella voluntàriament. De fet, el Parlament ha aprovat demanar la compareixença de Llanos de Luna a petició d'ICV, motiu pel qual Bosch ha avançat que demanaran que tingui lloc urgentment i que l'aprofitaran per demanar explicacions d'aquesta qüestió. Igualment, la diputada d'ICV-EUiA al Congrés, Laia Ortiz, prepara una bateria de preguntes dirigides a Jorge Fernández Díaz perquè expliqui els motius pels quals el govern espanyol homenatja exmembres espanyols de l'exèrcit de Hitler i com valora la participació de la delegada de l'executiu central en l'acte.

Al seu torn, la CUP ha emès igualment un comunicat en què li reclama la dimissió. "No és el primer cop que Llanos de Luna es fotografia amb elements d'extrema dreta. El 22 de novembre ja va participar en un acte de condecoració a Armando Robles, director del diari d'extrema dreta 'Alerta Digital' i a Gerard Bellalta, excandidat de PxC a Vilanova i la Geltrú i actual dirigent del grupuscle 'Catalunya Desperta Ya!'", recorda la formació de l'esquerra independentista. "Mantenir Llanos de Luna al càrrec de delegada del govern espanyol a Catalunya és un insult al conjunt de la població catalana, així com a les víctimes del nazisme i de la violència franquista que durant 40 anys va mantenir sotmès aquest poble", afegeix la CUP.

stats