Política 03/03/2016

A la recerca del Mario Monti espanyol

Sánchez-Camacho diu que "creu" que Rajoy no es retirarà per facilitar una coalició PP-PSOE-C's, però Francesc Homs afirma que en cercles propers a l'Íbex-35 han posat sobre la taula la possibilitat d'un candidat alternatiu de centredreta, com l'exministre Josep Piqué

M.colomer
3 min

BarcelonaEl fracàs de la primera jornada del debat d'investidura de Pedro Sánchez i la dificultat aritmètica de trobar una fórmula que desbloquegi una situació que condueix a noves eleccions ha fet proliferar les especulacions en entorns polítics i econòmics de Madrid al voltant de la possibilitat de trobar un candidat alternatiu a Mariano Rajoy de perfil tècnic i que pugui generar prou consens al PP, el PSOE i C's per facilitar una gran coalició i evitar eleccions. Entre els noms que sonen, ha explicat aquest dijous a Catalunya Ràdio el cap de files de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, hi figura el de l'exministre de José María Aznar Josep Piqué, ara que Rodrigo Rato ha caigut del pedestal. Una mena de tecnòcrata com ho va ser Mario Monti a Itàlia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A diferència del cas català, el president del govern espanyol no necessàriament ha de ser diputat, de manera que resta oberta la possibilitat d'un candidat extern que tingui per objectiu evitar la inestabilitat que portarien nous comicis i aplicar les reformes urgents que ha reclamat la UE per reduir més el dèficit i l'atur. Però perquè això passés caldria, com a mínim, la renúncia del president del govern espanyol en funcions i aspirant a repetir en el càrrec, Mariano Rajoy. Això passarà? "Crec que no es retirarà en cap cas", ha respost la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, en declaracions a Catalunya Ràdio. Un "crec" que ha donat més combustible a les especulacions. I encara més quan ha considerat que "sempre cal fer autocrítica", per bé que ha defensat que Rajoy ha de seguir sent el candidat també si hi ha noves eleccions, perquè és qui va guanyar el 20-D.

El ball de noms

Homs ha assegurat que li consta que ja ha començat el "ball de noms" d'eventuals candidats alternatius a Rajoy i Sánchez, i més encara tenint en compte que, matisant-lo, el document acordat entre C's i el PSOE podria arribar a ser assumible pel PP. Una eventual gran coalició que, a criteri d'Homs, buscaria "assegurar-se que les elits extractives afermin les seves posicions" i esdevindria "nociva" per als interessos de Catalunya. L'experiència catalana ha portat Homs a considerar que per poc versemblant que pugui semblar ara la retirada de Rajoy o el mateix Sánchez, el fet que el compte enrere ja corri –un cop fet el primer debat d'investidura, en dos mesos es convocaran eleccions de forma automàtica si no s'ha trobat un candidat amb prou suports– pot fer canviar el guió: "Quan tens el calendari en contra, les coses poden acabar com en principi no preveies".

També el diputat d'ERC Gabriel Rufián ha dit que veu la gran coalició com la sortida que buscaran PP, PSOE i C's per evitar nous comicis. Però Rufián sí que considera que cal preveure una gran coalició encapçalada per Rajoy. Rufián ha admès que no és "optimista" sobre la possibilitat d'un acord d'esquerres del PSOE amb Podem i altres grups minoritaris al Congrés. Aquest eventual acord seria encara insuficient i caldrien o bé les abstencions o bé els vots afirmatius d'ERC i DL, que ho condicionen a un referèndum d'autodeterminació que els socialistes no volen ni plantejar-se. Homs ja ha avançat que està disposat a "ajudar" perquè aquest acord es doni, perquè una gran coalició tindria efectes negatius per a Catalunya.

Gabilondo no preveu eleccions

Aquest dijous també s'ha referit a l'escenari polític espanyol el portaveu del PSOE a l'Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo, que ha pronosticat que no caldran noves eleccions perquè confia que s'arribi a un acord per formar govern en els propers dos mesos. Segons el portaveu socialista, "la ciutadania està demanant un acord", de manera que, a parer seu, aquest enteniment és "necessari". També ha carregat contra Pablo Iglesias per la vinculació de Felipe González amb la "calç viva" dels GAL.

stats