Més Madrid rebutja presentar-se amb Iglesias a les eleccions madrilenyes

Mónica García liderarà la candidatura del partit d'Errejón: "És la millor manera de mobilitzar l'electorat"

4 min
Iñigo Errejón i Pablo Iglesias

MadridPrimer revés per a Pablo Iglesias just després d'anunciar ahir la seva candidatura a les eleccions madrilenyes. Més Madrid ha informat en un vídeo –la mateixa manera que va escollir ahir el líder de Podem per detallar que marxava del govern espanyol i que s'oferia a formar un front d'esquerres amb el partit d'Íñigo Errejón– que rebutja presentar-se en coalició amb el partit lila el 4 de maig per acabar amb la presidència d'Isabel Díaz Ayuso. La candidata de Més Madrid, Mónica García, assenyala en un discurs impregnat de referències feministes que vol ser la pròxima presidenta de la Comunitat, que el seu partit té la maquinària electoral ben greixada i que està convençuda que superarà la barrera del 5% dels vots per entrar a l'Assemblea de Madrid. En definitiva, que per a Més Madrid presentar-se per separat "és la millor manera de mobilitzar l'electorat".

"Les dones estem cansades de fer la feina bruta perquè en els moments històrics ens demanin que ens apartem", deixa anar en una referència velada a Iglesias, a qui dilluns ja li va demanar que les negociacions entre els dos partits s'havien de fer "sense testosterona". En una entrevista a La Sexta ahir a la nit, Iglesias va dir que s'havia creuat missatges amb García i que tenia pendent parlar-hi. Llavors es va mostrar optimista i va obrir la porta a ser el número dos de la llista. Ara bé, ho va circumscriure a un procés de primàries entre la militància dels dos partits, quan Podem té molts més afiliats que Més Madrid. De fet, al final de l'entrevista va deixar caure fent broma al Gran Wyoming –el presentador del programa El Intermedio– un "Tu sí que em guanyaries a les primàries". El subconscient el va trair: deixava clar que ell havia de ser el candidat.

Fonts de Més Madrid assenyalen a l'ARA que la proposta d'Iglesias "no era honesta". Per sobre de tot, perquè demanava encapçalar la coalició electoral, quan Unides Podem, a les enquestes que hi havia fins ara, no estava clar ni que aconseguís superar la barrera del 5% dels vots. Errejón ha trencat aquest dimarts el seu silenci per fer costat a García, que ha capitanejat la resposta a Iglesias. "El feminisme ens ha ensenyat que no sempre hem de ser els protagonistes", assenyala en un tuit.

I és que les paraules de Mónica García estan plenes de crítiques a les maneres del líder de Podem. "Madrid no és una sèrie de Netflix que hagi començat dimecres passat amb la convocatòria d'eleccions", li deixa anar fent un repàs a la seva gestió com a metge i activista els darrers 10 anys, des que va començar a combatre contra la privatització de la sanitat madrilenya amb les marees blanques. De fet, García –metge de professó– va decidir tornar a l'UCI de l'Hospital 12 de Octubre per la pandèmia i ho ha compaginat des de llavors amb la tasca de portaveu a l'Assemblea de Madrid, a més de la cura dels seus tres fills.

"Durant els mesos més durs de la meva vida he estat a l'UCI del 12 de Octubre, que és el que considero la meva segona casa", recorda, tot assenyalant que porta un any fent una "oposició fèrria als nyaps setmanals de la senyora Ayuso". "Les dones hem demostrat amb escreix que sabem frenar la ultradreta sense necessitat que ningú ens tuteli", afegeix en el vídeo. Per això creu que "a la irresponsabilitat d'Ayuso de convocar-nos eleccions en plena pandèmia no podem sumar-hi més frivolitat ni espectacle".

Millor units o separats?

La pugna entre Iglesias i Errejón ara es repeteix, tot i que l'ex número dos de Podem ha decidit no estar en aquest cas en primera línia. El debat de fons és el de l'estratègia de l'esquerra i si suma més unida o separada. Errejón té l'espina clavada del resultat nefast de la coalició amb Esquerra Unida (IU) el 2016, que no va permetre mobilitzar més vot per al partit lila. Però alhora recorda bé quan Podem va rebutjar de ple el 2019 integrar-se a la candidatura de Manuela Carmena i va ser expulsat de forma fulminant del partit lila.

Els últims dies s'ha multiplicat a les xarxes el debat entre membres de Podem, IU i Més País sobre si calia anar en coalició o no. Fins i tot abans de l'anunci d'Iglesias. Però inicialment el partit lila ho veia bàsicament com una forma de supervivència. Madrid és ara mateix el feu d'Errejón, però amb l'anunci de dilluns el líder de Podem llançava una OPA hostil al seu excompany de files. Pretenia passar-li per davant, quan a l'Assemblea Més Madrid té molts més diputats que el partit lila.

García ha fet una crida en el vídeo a deixar de "mirar-se el melic" i centrar-se en fer fora Ayuso i l'extrema dreta de la Puerta del Sol, on hi ha la seu del govern regional. A no perdre "ni un sol minut" en aquestes disputes. Per això ha assegurat que garantirà la "cooperació amb totes les forces" per intentar formar un govern si els números ho permeten amb el PSOE i Podem. Ha demanat a més una "campanya neta", "honesta" i positiva". "Em dic Mónica García, tinc 47 anys, soc metge de la sanitat pública, mare, i vull ser presidenta de la Comunitat de Madrid", acaba dient en el missatge a Twitter.

Iglesias ha lamentat la decisió de Més Madrid perquè creu que una candidatura unitària hauria despertat "il·lusió", però ha dit que té "màxim respecte" pel que opini la candidatura de García. Més contundent ha estat el ministre de Consum i líder d'IU, Alberto Garzón, que ha titllat d'"error notable" la decisió de més Madrid, perquè considera que la unitat seria un "estímul per fer les coses diferents al 2019, quan va governar Ayuso". "Aquesta nova ocasió requeria unitat i humilitat", ha dit per Twitter desitjant "sort" als que han pensat el contrari.

Garzón només menciona la Comunitat de Madrid, però Més Madrid encara retreu a Podem que, d'haver-se presentat junts a l'ajuntament el 2019 Manuela Carmena encara governaria i no pas el PP amb Ciutadans.

El PP denuncia la candidatura d'Iglesias davant la Junta Electoral

 El PP de Madrid ha denunciat la candidatura de Pablo Iglesias davant la Junta Electoral Provincial, segons ha fet públic la Cadena Ser. Els populars consideren que la candidatura vulnera l'article 50.2 de la Llei Orgànica del Règim electoral General (LOREG). El motiu, segons la denúncia, és que al vídeo on va anunciar la seva sortida del govern espanyol i la seva candidatura va fer referència a la seva gestió com a vicepresident del govern per haver protegit les empreses i ajudat els treballadors, i la LOREG estableix que un cop convocades les eleccions estan prohibits els actes organitzats o finançats per poders públics que destaquin els èxits obtinguts.

stats