Publicitat
Publicitat

POLÍTICA

El judici a Garzón és "un ressò pertorbador del franquisme", segons 'The New York Times'

El diari nord-americà critica el procés obert al magistrat de l'Audiència Nacional

El diari ' The New York Times' defensa en un editorial el jutge espanyol Baltasar Garzón, processat al Tribunal Suprem per investigar els crims del franquisme. El diari troba el procés "un ressò pertorbador del pensament totalitari de l'era de Franco" i "una ofensa a la justícia i la història".

"Espanya és ara una vibrant democràcia, però el judici al jutge Garzón, que es va obrir la setmana passada, és un ressò pertorbador del pensament totalitari de l'era de Franco", assenyala el rotatiu.

Garzón, acusat de prevaricació pel seu suposat desafiament a la llei d'amnistia promulgada el 1977, s'enfronta a 20 anys d'inhabilitació en el judici, que continuarà aquesta setmana amb la declaració de testimonis i la prova documental.

En l'editorial titulat "La veritat, a judici a Espanya", el prestigiós diari novaiorquès opina que el Tribunal Suprem espanyol "mai hauria d'haver acceptat aquest cas" i, "ara, ha absoldre'l".

El magistrat es defensa de l'acusació "indicant, correctament, que sota la llei internacional no hi pot haver una amnistia pels crims contra la humanitat i que les desaparicions no resoltes –amb milers de fosses comunes sense obrir– constitueixen un crim persistent", precisa.

El rotatiu recorda que, durant la Guerra Civil Espanyola i després, "es van cometre terribles crims que cap tribunal ha examinat o jutjat encara".

"Ningú sap quanta gent va ser segrestada, torturada i assassinada. Ara, un dels principals magistrats d'Espanya està sent jutjat per atrevir-se a obrir una investigació sobre aquestes atrocitats", afirma.

Garzón s'enfronta, a més, a dues investigacions: una sobre els supòsits cobraments rebuts el 2005 i el 2006 durant la seva estada a la Universitat de Nova York i una altra per ordenar la intervenció de les comunicacions entre diversos imputats per corrupció en el cas Gürtel, que implica a alts càrrecs del Partit Popular.

"No podem jutjar els mèrits d'aquests dos casos. Però la persecució penal de magistrats pels seus veredictes és una cosa estranya a Espanya i podria refredar la independència judicial", alerta 'The New York Times'.

La veu del poble

Etiquetes

Més continguts de