Política 11/07/2019

L'Audiència avala la decisió del Govern de donar el tercer grau a Oriol Pujol

Una jutge de vigilància penitenciària ho havia revocat després del recurs de la Fiscalia

Ara
2 min
Oriol Pujol surt de la presó de Brians 2 en règim de tercer grau

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha avalat la decisió dels tècnics de la presó de Brians, que depèn del departament de Justícia, de donar el tercer grau a Oriol Pujol. Es tracta d'una classificació de règim obert que la jutge de vigilància penitenciària havia revocat. En una interlocutòria, que ha publicat Efe, la secció 21 de l'Audiència ha acceptat el recurs presentat per la defensa de Pujol i ha recordat que, malgrat la "gravetat" del delicte que va cometre, la justícia no ha de buscar "la venjança social, ni la conversió dels infractors en banderes i símbols", sinó la reinserció social.

La decisió de la Generalitat de concedir el tercer grau a Oriol Pujol al març, dos mesos després d'ingressar a la presó, va ser recorreguda per la Fiscalia i la jutge de vigilància penitenciària ho va revocar. Pujol ha de complir una pena de dos anys i mig de presó per haver cobrat comissions en el cas ITV. Més tard, al maig, el departament de Justícia va aplicar a Pujol un article del reglament penitenciari que empara la flexibilització del règim ordinari, cosa que li permetia sortides diàries de la presó per treballar i fer activitats de voluntariat social. A la pràctica, aquest permís comporta poques diferències respecte al tercer grau.

Tot i això, amb el tercer grau Pujol només ha d'anar a dormir a la presó de dilluns a divendres, sense haver de fer-ho els caps de setmana, com ha de fer ara. L'Audiència ha subratllat que han passat set anys des que Pujol va cometre els fets pels quals va ser condemnat, que va pagar la multa de 76.000 euros que se li va imposar i que a la presó ha seguit tractaments per a la prevenció dels delictes de tràfic d'influències o suborn.

Segons la sala, Oriol Pujol, l'únic fill de l'expresident de la Generalitat que es va dedicar a la política, a més de reconèixer els fets i mostrar-se "penedit", té "capacitat personal i suport extern per poder evitar una reincidència en aquest tipus de conducta delictiva". Amb les dades personals de l'evolució del reclús sobre la taula, l'Audiència ha conclòs que no hi ha "variables objectives" per sostenir que calgui mantenir el segon grau penitenciari "per al bon èxit del tractament" de Pujol.

stats