Política 27/09/2019

Torrent i Budó insten els alcaldes a assumir un "paper protagonista" davant la sentència

Josep Maria Cervera, reelegit president de l'AMI

Ara
3 min
El president del Parlament, Roger Torrent, aquest divendres a l'Assemblea General de l'AMI

BarcelonaA mesura que s'acosta el dia que el Tribunal Suprem farà públic el veredicte sobre el judici de l'1-O, el calendari apressa amb més intensitat els col·lectius independentistes a traçar una resposta conjunta a la sentència. Davant la inexistència -ara per ara- d'una acció clara, el president del Parlament, Roger Torrent, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, insten els alcaldes a assumir un "paper protagonista" davant la decisió del Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant l'assemblea general de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), celebrada aquest divendres a Manresa, els representants de les màximes institucions del país, el Parlament i la Generalitat, han posat en valor la tasca de l'agrupació en el procés català i han insistit en la necessitat que persisteixin. "Representeu la part política més propera a la ciutadania", ha destacat la portaveu del Govern, Meritxell Budó.

Però qui ha anat un pas més enllà ha sigut el president del Parlament, que ha demanat als alcaldes que, un cop es faci pública la sentència, "caldrà una resposta de país des dels carrers a les institucions". Una resposta que, ha dit, reclamarà que els batlles "assumeixin un paper protagonista". "Hi heu estat sempre, des de la República dels anys 30 fins a l'1-O. Ara també toca ser-hi", ha manifestat Torrent.

"Diuen molt de la força i la determinació del país", ha reflexionat la consellera de Presidència, en al·lusió a les imatges en què els alcaldes, amb la vara del poder, se situen al costat del Govern. Al mateix temps, Budó ha admès que es tracta d'un "suport explícit" que ha comportat "amenaces i repressió que compromet el funcionament de les institucions".

Cervera repeteix al capdavant de l'AMI

Més enllà de les declaracions de Budó i Torrent, l'assemblea estava convocada per escollir el nou president del col·lectiu d'alcaldes, que ha recaigut altre cop en les mans de Josep Maria Cervera. Després de 18 mesos al capdavant de l'AMI, l'alcalde de Port de la Selva repetirà en el càrrec gràcies als 169 vots que ha rebut. Ara bé, ho serà només durant els dos primers anys de mandat i després el substituirà Jordi Gaseni, alcalde de l'Ametlla de Mar.

L'executiva del col·lectiu la completaran Elisabet Lizaso, alcaldessa de Camarasa, que serà vicepresidenta; Ramon Vancells, alcalde de Monistrol de Calders, que serà el vicepresident segon; Lluís Soler, batlle de Deltebre i futur vicepresident, i Cristina Mundet, de Villobí d'Onyar, Tònia Vila, Arenys de Munt i Mercè Esteve, de Begues, totes elles vocals. Així, també hi seran Jordi Molinera, batlle d'Altafulla, i Anna Erra, alcaldessa de Vic, que actuaran com a secretari i tresorera, respectivament.

Sense un pla traçat

"No tinc cap pla, però agafo el compromís", ha assegurat el flamant president de l'AMI després d'escoltar les intervencions de Budó i Torrent. Cervera, de fet, ha reconegut que li agradaria tenir un pla per respondre a la sentència, "aturar la repressió" o "fer efectiva la independència". "Però no us ho puc dir", ha admès.

En qualsevol cas, l'alcalde del Port de la Selva s'ha compromès a "sumar" i a "teixir complicitats" per "seguir treballant des de cada racó del territori". L'assemblea, que ha comptat amb l'assistència d'uns 200 alcaldes, s'ha clos amb crits de llibertat.

Actualment l'AMI té 537 causes obertes, entre les quals hi ha 132 consistoris denunciats per no tenir penjada la bandera espanyola i 11 per haver aprovat la moció de sobirania fiscal. A més, 712 alcaldes van ser investigats per haver donat suport al referèndum de l'1-O i haver-se ofert a obrir els col·legis electorals. 70 van haver d'anar a declarar, i a hores d'ara encara hi ha 14 diligències obertes.

stats