Aragonès justifica la presència del Govern als actes amb Felip VI: "Defensarem el nostre projecte allà on se'ns convidi"

La CUP retreu al president que no es pot aconseguir l'amnistia i l'autodeterminació "seient a la taula" del monarca

3 min
Aragonès amb Puigneró, durant la sessió de control al Govern

El president Pere Aragonès ha defensat la presència del Govern en actes en què hi hagi Felip VI. Ho ha fet aquest dimecres a la seva segona sessió de control al Parlament i després de la primera topada visible entre socis de govern per decidir quin representant havia de seure a la mateixa taula que el rei aquest vespre en la sessió inaugural de les jornades del Cercle d'Economia. "No tenim cap problema en defensar el nostre projecte a tots els actes en què se'ns convidi, encara que estiguem a les antípodes ideològiques", ha deixat clar en resposta a la CUP. El diputat cupaire Carles Riera li ha replicat que "no es pot defensar la classe treballadora i reunir-se amb Foment, no es pot defensar el medi ambient i ampliar l'aeroport, i no es pot aconseguir l'amnistia i l'autodeterminació seient a la taula del rei". "S'estan equivocant de bàndol", ha conclòs Riera. Aragonès, però, ha reiterat que la presència de Felip VI en actes a Catalunya no condicionarà l'agenda del Govern. "Defensarem la nostra posició a tot arreu i no rebaixarem ni un grau els nostres plantejaments", ha avisat.  

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En termes econòmics, aquests plantejaments passen per aprovar els pressupostos l'any que ve i no aquest 2021, com voldria el cap de files del PSC, Salvador Illa. "No hem d'enredar la ciutadania. Presentar uns pressupostos ara significa aprovar-los al setembre o a l'octubre i no tindríem marge de maniobra per aplicar-los", ha rebatut el cap de l'executiu. Aragonès ha reconegut que volia vincular el pacte d'investidura a un acord pressupostari però que la demora en la seva elecció ho ha fet inviable. "Si engeguem la maquinària ara estarien en valor un màxim de dos mesos, a finals d’any, quan s’ha de fer el tancament", ha replicat al líder socialista.

La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, per la seva banda, ha acusat el president d'amagar-se "sota una taula tècnica" per no pronunciar-se sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat i li ha exigit que fixi el posicionament del Govern després que el seu vicepresident, Jordi Puigneró (JxCat) –ha denunciat–, avalés la reforma. "La posició del Govern la va expressar el vicepresident, però està condicionada a la connexió ferroviària amb Girona i Reus i a la protecció dels espais naturals", ha dit Aragonès. Albiach ha apel·lat a "no cedir al xantatge d'Aena", però Aragonès, en el torn de rèplica, li ha recordat que el govern espanyol, integrat per Podem, posseeix el 51% de la companyia de gestió aeroportuària.

El republicà també ha disparat cap a Madrid pel recurs davant el Tribunal Constitucional que el govern espanyol ha presentat contra la llei catalana de lloguers. A parer seu, es tracta d'"una decisió absolutament injusta, una nova ingerència competencial i inoportuna pel moment actual". A més, diu que "és contradictòria amb els compromisos" de l'executiu estatal i del seu president, Pedro Sánchez, amb el pacte per a la seva investidura. Així ho ha exposat quan tant ERC com JxCat han criticat el recurs i han posat en dubte que la Moncloa tingui veritable interès en defensar drets socials bàsics com el de l'accés a l'habitatge.

Relleu a la mesa: Vergés, vicepresidenta primera

Just abans de la sessió de control, el ple d'aquest dimecres també ha servit per fer un altre relleu a la mesa de la cambra. En aquest cas, a la vicepresidència primera. Anna Caula ha deixat pas a l'exconsellera de Salut Alba Vergés perquè ocupi el seu lloc, després que la primera hagi sigut nomenada secretària general de l'Esport. Vergés ha sigut escollida amb 69 vots a favor, corresponents als diputats de les tres formacions independentistes, ERC, JxCat i CUP. La resta de formacions han votat en blanc, a excepció de Vox, que ha votat la seva diputada Maria García Fuster. És el segon canvi que es produeix a la mesa en pocs mesos. El primer va ser el de Jaume Alonso-Cuevillas, que va ser apartat per Junts després de les seves declaracions sobre l'estratègia independentista. El va substituir la diputada Aurora Madaula.

stats