Podem insisteix en un vídeo que la democràcia espanyola "no és normal"

Iglesias rebat l'intent del PSOE de rebaixar les seves paraules i assenyala com a "anomalia" la foto de Colón

Mariona Ferrer i Fornells
2 min
Pablo Iglesias: "No hi ha normalitat democràtica a Espanya"

MadridEl PSOE i Unides Podem continuen enfangats en la seva particular pugna sobre si a Espanya hi ha una normalitat plena o no, després que el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, assenyalés dilluns a l'ARA que "a Espanya no hi ha una situació de plena normalitat democràtica". La Moncloa va intentar treure ferro aquest dimarts a les paraules del líder de Podem i, a més d'emmarcar-les en un context de campanya electoral, va assegurar que es referia al feu que la democràcia sempre es pot perfeccionar i millorar. Però perquè els socialistes no tergiversin el discurs d'Iglesias, el partit lila ha llançat aquest dimecres un vídeo on planteja amb uns quants titulars de premsa, que van més enllà de la situació dels presos i exiliats, situacions que consideren una anomalia democràtica.

S'hi veu la notícia de la marxa de Joan Carles I d'Espanya, l'ordre de l'Audiència Nacional perquè Pablo Hasél ingressi a la presó, l'acreditació de l'existència d'un finançament irregular al PP, el fet que un 80% dels expolítics que seuen en consells de l'Íbex-35 siguin en empreses amb una alta dependència de l'Estat o que avui hi hagi fosses de la Guerra Civil per obrir. Per això el partit es pregunta: hi ha "normalitat democràtica" a Espanya? En aquest sentit, Iglesias s'ha reafirmat per Twitter en les seves paraules, després que des de la dreta li hagin demanat una retractació pública. "Es compleixen dos anys que les dretes espanyoles van unir definitivament els seus destins a l'extrema dreta que reivindica en seu parlamentària els governs terroristes de la dictadura. Una anomalia a tot Europa. 'Normalitat democràtica'".

D'altres quadres de Podem dins l'executiu de Pedro Sánchez també han defensat les declaracions del vicepresident segon. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha posat d'exemple el cas de Hasél i el de l'extresorer del PP Luis Bárcenas per justificar-les. "Al govern tots estem d'acord amb les paraules de Pablo Iglesias", ha assegurat des de Cornellà. Les seves paraules contrasten amb les de la portaveu de l'executiu espanyol, María Jesús Montero, que va assegurar ahir dimarts després de la reunió del consell de ministres que "tots" els membres del govern defensaven que "Espanya és una democràcia plena". De fet, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha insistit en la necessitat de reinterpretar les paraules del líder d'Unides Podem perquè, segons el seu parer, volia dir que a Espanya hi ha certs elements d'anormalitat, però que no es pot considerar anormal el conjunt de la societat democràtica. En una entrevista a la SER Catalunya, ha apuntat a més que Iglesias "no podria formar part d'un govern que no és d'un país democràtic".

Sánchez: el PSOE és "l'esquerra que sap que el cel és a la terra"

Malgrat els tres dies de polèmica per les declaracions d'Iglesias, Pedro Sánchez ha evitat de moment posar-s'hi pel mig. Però en un acte a Barcelona fent costat al cap de llista del PSC, ha fet una petita referència velada als seus socis de govern: "Som l'esquerra que sap que el cel és aquí, a la terra", ha dit en connexió amb les paraules de quan Iglesias aspirava a "assaltar els cels" i convertir-se en el líder de l'esquerra espanyola desbancant els socialistes. Una manera de dir que és el PSOE qui controla el govern espanyol.

stats