Els pressupostos, bloquejats: Govern i els comuns no troben el desllorigador

La CUP presenta una esmena a la totalitat i el Govern intenta agendar una nova reunió amb Junts

2 min
President generalitat Pere Aragones i  Jessica Albiach

BarcelonaQueda una setmana perquè expiri el termini per presentar esmenes a la totalitat i els pressupostos catalans continuen penjant d'un fil. El Govern té a hores d'ara tancat el suport del PSC, però li continuen faltant dos vots perquè el projecte de llei tiri endavant. I, de moment, els comuns, amb qui l'executiu hi tenia dipositades les seves esperances, no es mouen: si el Govern manté el Hard Rock, els pressupostos rebran els vuit vots en contra d'En Comú Podem. L'última reunió que tots dos han mantingut aquest dilluns no ha servit per desencallar aquesta qüestió i s'han emplaçat a trobar-se una altra vegada aquesta setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els comuns insisteixen a exigir al Govern que freni l'aprovació del Pla Director Urbanístic pel Hard Rock, mentre la Generalitat assegura que no pot fer-ho perquè contravindria la legalitat vigent i s'arriscaria a haver de pagar indemnitzacions. D'aquesta qüestió se n'ha parlat poc a la reunió d'aquest dilluns, segons fonts consultades i, per tant, continua sense desllorigador. El que sí que han tractat els equips negociadors són les demandes dels comuns per als pressupostos del 2024. El Govern assegura que està "valorant" les propostes que ha fet el grup de Jéssica Albiach, que passen, per exemple, per finançar la sisena hora a l'escola pública.

Fonts dels comuns admeten que a la reunió d'aquest dilluns han intercanviat propostes sobre els comptes amb el Govern, sobretot en drets socials i salut. En públic, però, continuen mantenint que no hi haurà una negociació a fons sobre les partides fins que Aragonès no llanci a la paperera el PDU del Hard Rock. ¿Presentaran una esmena a la totalitat si arriba l'últim dia del termini i l'executiu no s'ha mogut amb el macroprojecte? "El Govern ja sap què ha de fer si no vol que presentem l'esmena", s'ha limitat a assenyalar el portaveu dels comuns, Joan Mena, que ha demanat a ERC no fer-los "xantatge". A més, fonts del partit consultades per l'ARA neguen que la solució al bloqueig pugui passar perquè entrin al govern de l'Ajuntament de Barcelona, en el qual governa el PSC en solitari.

Esmena a la totalitat de la CUP

Qui avui s'ha plantat ha estat la CUP, que ha anunciat una esmena a la totalitat als pressupostos amb l'aval de les seves bases després d'haver trencat negociacions amb el Govern la setmana passada. Tot i que en un inici les converses amb els cupaires anaven per bon camí, l'executiu era conscient que era probable que els anticapitalistes trenquessin les negociacions si el Govern arribava a un pacte amb el PSC, com ha acabat passant. "ERC està pactant amb un PSC de dretes, negacionista climàtic i clientelista, sense ni tan sols confrontar models”, ha dit avui la diputada cupaire Mar Ampurdanès.

En paral·lel, el Govern està intentant posar data a una trobada amb Junts per parlar del seu document de propostes –que entre altres coses reclamava suprimir l'impost de successions– que l'executiu ja els ha contestat.

stats