Eleccions catalanes

“Sense llista cívica, l’independentisme es quedarà a casa i governarà l’Illa o votarà l’Orriols”

Barcelona acull un dels pocs debats de l'ANC amb ponents a favor i en contra de la candidatura

2 min
Manzanero, en primer terme, i Mollà, al final, en el debat sobre la llista cívica

BarcelonaLa proposta de l'ANC d'impulsar una llista cívica segueix aixecant passions molt divergents entre els seus socis, com s'ha vist aquest dijous en un dels pocs debats amb un ponent a favor de la llista cívica i un altre en contra. Tot i que el col·loqui era organitzat per la territorial de Sants-Montjuïc, l'única que públicament s'ha mostrat a favor de presentar batalla al Parlament, Joan Carles Manzanero, exsecretari i portaveu del col·lectiu crític Indesinenter, no ha jugat fora de casa com temia. Nombrosos assistents han mostrat els seus dubtes a presentar llista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Joan Mollà, defensor del sí, ha recordat que més de 700.000 votants independentistes que van votar el 21 de desembre del 2017 es van quedar a casa el 14 de febrer del 2021 per defensar la necessitat de presentar una alternativa. "És una hemorràgia que s’ha de tallar. Sense la llista cívica, l'independentisme es quedarà a casa i governarà l'Illa o votarà altres llistes com l’Orriols que no ens acaben de satisfer", ha assenyalat. El santsenc ha subratllat que aconseguir uns quants diputats "pot remoure les aigües estancades del Parlament".

Manzanero, que ha avisat que hi haurà un quart, un cinquè i un sisè espai independentista faci el que faci l'ANC, ha rebaixat les expectatives: "Solidaritat amb Laporta com a cap de llista va aconseguir 100.000 vots i només quatre diputats amb un finançament que va arruïnar López Tena". L'exsecretari ha acusat precisament Solidaritat, en què milita Uriel Bertran, d'estar al darrere de la iniciativa: "El partit majoritari al secretariat és Solidaritat, que acaba de presentar la ILP per aixecar la DUI, i que ja ha dit que no es presentarà i que dona tot el suport a la llista cívica".

Mollà ha replicat que l'entitat "sempre ha estat colonitzada pels partits" i ha recordat que Carme Forcadell ha acabat a ERC i Jordi Sánchez, a Junts. De fet, ha lamentat que la candidatura de Junts pel Sí, que va rebre el suport de l'Assemblea, no va acumular les crítiques que rep ara la llista cívica. "Els partits tenen por", ha conclòs. La por dels crítics, en canvi, és la pèrdua de la transversalitat de l'entitat. "La llista cívica pot arrossegar a la desaparició de l’Assemblea perquè ja està tocada de mort", ha assenyalat Manzanero, que ha recordat que dels 2.000 autocars de la Diada del 2015 aquest any només en van venir 150 i que el nombre de socis no deixa de baixar.

Els partidaris de fer el salt al Parlament sostenen que és la paràlisi del Procés la que està acabant amb l'Assemblea. "Els partits ens han desmobilitzat i l'Assemblea ja no pot actuar de pal de paller quan la palla està escampada", ha etzibat Mollà, que ha defensat la llista cívica com a "desllorigador" després de sis anys vegetant. "¿I hi haurà milers de persones fora del Parlament quan reclameu la DUI?", li ha preguntat Manzanero davant la incomoditat de l'auditori.

stats