Eleccions catalanes

El soci de l'ANC que va posar la primera pedra de la llista cívica

Joan Mollà va reclamar sense èxit el 2021 que l'Assemblea donés suport a noves organitzacions polítiques

2 min
Mollà, durant el debat d'aquest dijous a Sants

BarcelonaJoan Mollà (1946) participava dijous en un dels pocs debats on els partidaris i els contraris de la llista cívica de l'ANC confrontaven les seves posicions. No és l'únic col·loqui en què aquest veterà soci de l'ANC ha participat. El 10 de febrer va ser a Girona i aquest divendres a l'Escala. Ho feia per defensar el sí. I és que aquest santsenc de 78 anys ha tingut un paper clau en l'elaboració de la llista cívica. Ell va ser el precursor de presentar batalla al Parlament. Quan l'Assemblea encara apostava per pressionar i després fiscalitzar els partits, Mollà, a través de la territorial de Sants-Montjuïc, va presentar una esmena a la totalitat al full de ruta del 2021 on apostava per trencar amb ERC, Junts i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Donar suport a noves organitzacions polítiques independentistes per tal que es converteixin en alternatives reals als partits actualment majoritaris", és l'esmena a la totalitat que va posar sobre la taula. No va prosperar, però va rebre el suport del 41% dels socis, cosa que evidenciava que el desencís dels socis de l'ANC amb els tres grans partits ja era més que notori. "Es pot considerar que és l'embrió de la llista cívica", admet l'expresidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie. Un any més tard s'incorporaria la proposta de la candidatura al full de ruta.

"El febrer del 2020 ja parlava al meu blog de canviar els partits des de dins amb una inscripció massiva de militants o crear una agrupació d'electors", afirma Mollà, que mai ha militat en cap formació. La caiguda del president Torra l'empeny a defensar la segona via. "És l'únic que ofereix certa resistència al 155", lamenta abans de subratllar que l'actual legislatura corrobora que no es vol fer efectiva la DUI.

"Les mobilitzacions tenen el recorregut que tenen i cada cop tenim menys poder de convocatòria, necessitem un projecte engrescador com la llista cívica", ressalta Mollà, que forma part del grup de treball de la llista. I rebat que amb pocs escons poden tenir la clau per condicionar el nou govern com Junts ho està fent amb només set al Congrés i que l'ANC ja va donar suport a Junts pel Sí i ningú es va esquinçar les vestidures. "Tant de bo no calgués ni la llista ni tan sols l'Assemblea", conclou.

stats