Política 25/05/2016

El PSOE pressiona per salvar el cara a cara entre Rajoy i Sánchez

El PP es decanta per fer només un debat a quatre, que reuniria el president en funcions, el líder del PSOE, Iglesias i Rivera

Ferran Casas
2 min
Sánchez i Rajoy al cara a cara televisat del 20-D

MadridEl cara a cara televisat de la campanya electoral és entre els dos aspirants a la Moncloa. El PSOE no vol arribar a la campanya electoral veient com es posa en dubte la seva condició d'alternativa pels mals resultats del 20-D –va quedar 32 escons per sota del PP– i per l'amenaça que, per a ells, representa la suma de Podem i IU. Per això, aquest dimecres el seu secretari d'organització, César Luena, ha demanat al PP concretar el cara a cara entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez. Luena ha indicat, just abans de la reunió del govern a l'ombra de Sánchez, que no es pot "furtar" als espanyols el debat "entre qui ha estat president i qui ho serà a partir del 27 de juny".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes, però, només es volen sotmetre a aquest format amb Rajoy i rebutgen, per exemple, fer-ho amb Iglesias, amb qui lluiten per l'hegemonia de l'esquerra. Els contactes entre els partits pels debats i el format que han de tenir estan encara en una fase molt preliminar, però el PSOE no és gens optimista sobre la possibilitat que el PP accepti el cara a cara, tal com es va fer a la darrera campanya, amb un debat de to agre en què Sánchez va acusar Rajoy de ser "indigne" pels casos de corrupció.

Els populars menystenen Sánchez, i al nucli dur del partit hi ha qui pensa que si el PSOE cau a la tercera posició la sortida de Sánchez serà imminent i serà molt més fàcil arribar a acords. Fonts del PP han confirmat aquest dimecres que ells només es plantegen un debat a quatre i en cap cas un cara a cara amb Sánchez. Poc després, el portaveu al Congrés, Rafael Hernando, ha afirmat que el debat ha de ser "més plural" del que ho és un cara a cara.

A Ciutadans i a Podem no tenen tants miraments i estan disposats a acceptar tots els formats. A hores d'ara, però, sembla que la campanya s'encamina a un únic debat a quatre del qual s'hauria de negociar l'emplaçament televisiu i l'agenda de temes.

stats