Política 04/05/2016

Puigdemont assegura que els líders europeus el rebran igual que reben Kosovo

El president de la Generalitat respon de forma contundent a Xavier García Albiol (PP), que l'ha acusat de "mentir" i "fer el ridícul" amb la petició de contactes diplomàtics en el viatge a Brussel·les

J. Serra Carné / G. Pruna / L. Vicens
3 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest dimecres al Parlament.

BarcelonaJornada tensa aquest dimecres al Parlament. Una pregunta del líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, acusant el Govern de "fer el ridícul" en el viatge oficial del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a Bèlgica, ha encès la sessió de control. Puigdemont ha tornat a explicar que ell personalment no va demanar cap reunió amb les autoritats europees, i s'ha mostrat convençut que sí que ho podrà fer més endavant perquè el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va rebre fa una setmana el primer ministre de Kosovo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La resposta de Puigdemont ha molestat el líder del PP, que s'ha mostrat preocupat perquè el president de la Generalitat compari Catalunya amb Kosovo. Albiol ha mantingut que el Govern ha fet el "ridícul" oferint-se per mantenir reunions amb dirigents europeus que finalment no s'han produït, i ha acusat Puigdemont de "mentir". Ha estat a partir d'aquesta nova acusació que Puigdemont ha fet una diatriba contra el dirigent popular. Després de repetir que no va ser ell, sinó el representant permanent de la Generalitat davant les institucions europees qui va comunicar la presència del Govern a Brussel·les, ha carregat contra el paper internacional del govern espanyol.

"¿Es fa el ridícul quan s'ha de cessar l'ambaixador a Bèlgica per gandul i per abús d'autoritat?", ha preguntat Puigdemont, que també s'ha referit a la polèmica per la "resposta oficial falsificada" sobre Catalunya. "És aquest el model de diplomàcia?", ha continuat el president, que també ha subratllat els dubtes que hi ha a Europa sobre la capacitat del govern espanyol de complir el dèficit i el "ridícul" que suposa presumir a Europa de l'impost sobre els pisos buits i després impugnar-lo davant el Tribunal Constitucional.

Puigdemont, sobre la cimera social: "És una resposta de país"

Alguns grups de l’oposició han interpel·lat Puigdemont per la cimera social d’ahir al Palau de la Generalitat, que va reunir institucions, ajuntaments i entitats socials per consensuar una resposta al recurs del govern del PP a la llei antidesnonaments. El president de la Generalitat ha defensat que la nova llei exprés que sortejarà el recurs és una "resposta de país" que es posarà "al servei" dels alcaldes i alcaldesses perquè puguin seguir desplegant la normativa, ja que són els "principals damnificats" pel recurs del govern espanyol. Com? Puigdemont ha dit que la seva intenció no és "calcar" els articles impugnats, sinó reformular-los per dotar Catalunya d'un nou instrument jurídic.

"En els propers dies, el compromís adquirit ahir es transformarà amb instruments", ha afirmat Puigdemont. Segons ha dit, la nova llei es basarà en "tot allò que és el punt de trobada" entre les diferents sensibilitats polítiques i socials del país. "Anem en la bona direcció", ha assegurat el president.

Tot i les paraules de Puigdemont, els líders de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Lluís Rabell, i del PSC, Miquel Iceta, han posat en dubte que el compromís del Govern es traslladi a la pràctica en mesures concretes. Rabell ha insistit a deixar de banda la "gesticulació" i Iceta ha demanat que "paraules i fets vagin agafats de la mà amb celeritat".

Amb to conciliador, la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha ofert col·laboració al Govern per buscar "solucions realistes" a la situació. Tot i subratllar que la Generalitat té marge per actuar contra la pobresa energètica amb aspectes que no han estat impugnats i amb mesures que no ha desplegat completament, Arrimadas ha avançat que el seu partit intentarà aplicar a tot l'estat espanyol lleis similars a la impugnada pel TC, un gest que Puigdemont ha agraït. "Tindrem ocasió de parlar-ne a partir del 26 de juny", ha apuntat, i ha aprofitat per carregar contra la incapacitat del govern espanyol per arribar a un acord.

La CUP i els Països Catalans

En la sessió de control, el president de la Generalitat també ha confirmat el desig del Govern de "teixir voluntats d'entesa" amb els executius del País Valencià i de les Illes Balears durant el seu mandat. Arran d'una pregunta de la CUP, que ha demanat saber si forma part de l'agenda del president establir complicitats amb aquests executius, Puigdemont ha detallat que, després dels canvis de color polític a la Generalitat Valenciana i al Govern Balear, hi ha "oportunitats de treballar conjuntament". Puigdemont ha expressat que "no és casualitat" que a Catalunya ja es pugui veure IB3, la televisió pública balear, i que passarà el mateix amb la televisió valenciana. El president de la Generalitat també ha posat com a exemples de col·laboració la pressió per completar el corredor mediterrani i el treball conjunt en matèria cultural i lingüística. Puigdemont ha subratllat que la política del PP al País Valencià i les Illes Balears ha estat de "terra cremada".

stats