Eleccions del 12 de maig

Puigdemont per Catalunya: la marca de Junts per al 12-M

El partit emula la fórmula de Xavier Trias a l'Ajuntament de Barcelona

2 min
Puigdemont avui a Elna

BarcelonaPuigdemont per Catalunya: aquesta serà la marca de Junts a les eleccions del 12 de maig al Parlament. Tal com va avançar l'ARA dilluns, l'expresident ultimava la seva pròpia plataforma per presentar-se als comicis amb la idea d'anar més enllà de les fronteres del seu partit. En aquest paraigua s'inclouran altres formacions en coalició, ja a l'òrbita de Junts, com Demòcrates, Moviment d'Esquerres i Reagrupament. I també és la manera, consideren des del partit, de captar independents que no militin ara mateix a l'organització i que Puigdemont espera que tinguin un lloc de sortida a la candidatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La fórmula escollida -Junts+Puigdemont per Catalunya- s'assembla a la que va utilitzar l'exalcalde Xavier Trias a les últimes eleccions municipals a Barcelona, que tampoc es va presentar amb només la sigla de JxCat. En el seu cas, la plataforma es va batejar com a Trias per Barcelona. Puigdemont, doncs, pensa en una operació semblant.

En un comunicat, Junts ha dit que la voluntat és "oferir una candidatura que permeti afrontar la nova etapa incorporant perfils i suports provinents de diferents sectors, amb l'objectiu de recuperar la força de la unitat i retornar als ciutadans la confiança en les institucions catalanes".

Junts en coalició

Amb el nom formal de Junts+Puigdemont per Catalunya, els juntaires aposten per fer visible la seva marca com a partit, però hi afegeixen la figura de l'expresident Carles Puigdemont, al voltant del qual girarà la campanya electoral. La conferència de dijous passat a Elna ja en donava pistes.

Puigdemont va comparèixer sense la sigla de JxCat i amb un color corporatiu diferent: va canviar el turquesa pel blau fosc. Això, segons diverses fonts consultades del partit, es traslladarà en tots els àmbits de la campanya, que farà èmfasi en la "restitució" de l'expresident de la Generalitat. Fins i tot, apunten algunes fonts, Puigdemont podria optar perquè sortís la seva imatge a la papereta, com en el seu moment també va fer Xavier Trias a Barcelona.

Els independents

Un cop aclarida la incògnita sobre la marca, que s'ha de registrar dissabte perquè és el límit per presentar les coalicions electorals, queden per saber-se les figures que acompanyaran Puigdemont a la candidatura. D'entrada, l'expresident ha comptat amb diputats actuals per liderar la llista a les províncies: Mònica Sales encapçala Tarragona, Salvador Vergés Girona i Jeannine Abella Lleida. Ara bé, pel que fa als números 2 o els principals llocs de sortida de la llista, Puigdemont vol incorporar figures independents, segons les fonts consultades.

Qui sí que tothom dona per fet que hi tindran un lloc assegurat són els exconsellers Josep Rull, que ja no està inhabilitat per la darrera reforma del Codi Penal, i Lluís Puig, encara exiliat i ja diputat al Parlament. Qui no anirà a la candidatura és Jordi Turull, perquè està inhabilitat encara per l'1-O, com tampoc Laura Borràs, també inhabilitada per una condemna en primera instància pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes.

stats